Pénztárgép formatervezése a művésziesség és józanság jegyében

Home / grafikusok / Pénztárgép formatervezése a művésziesség és józanság jegyében

 

 

pénztárgép készítése, formatervezés

A képen látható fekete gép stílusát figyelembe véve (billentyűzeteit felhasználva) kell a fehér masina formájához idomulva egy új modernebb pénztárgépet létrehozni a visszafogottság jegyében. A lehető legkisebb legyen és annak is tűnjön az új változat (lásd színek)! Hajrá!

pénztárgép készítése, formatervezés

Egyszer volt, hol pedig nem volt egy kedves megrendelő, aki az iparművész tervezőgrafikust üldözte az Interneten. És, aki keres az talál alapon meg is találta őt. De még nincs vége a mesének. Egy komolyabb cégről van szó, amelyik szeretett volna megnézni néhány formatervet, hogy megtudja, hogy érdemes-e egy új típusú pénztárgépet legyártatnia. Első körben ilyenkor összeírjuk az elképzeléseket és a személyes találkozás után, ahol átvettük az előző típus kapcsán a  pénztárgépet előállunk a tervekkel. Illik egy sketch designt (kézzel rajzolt ábra) és 3 D-s látványtervvel is előrukkolni három változatra. Most csak néhány képet mutatok meg a munkák kapcsán.

Az első variációk közül néhány

pénztárgép készítése, formatervezéspénztárgép készítése, formatervezéspénztárgép készítése, formatervezés

.

Alakul a molekula. Fontos, hogy művészi legyen, de azért kérte az ügyfél – melyet maximálisan meg lehet érteni -, hogy ne szálljunk el, hiszen vannak funkciók, amik fontosak és előírás szabályozza őket, még akkor is, ha művészi szárnyalás lehetőségétől fosztanak meg minket. Például el kellett helyezni egy csavart a masina homlokzatán, de a formatervezők gyöngyének az az ötlete támadt, hogy plexi alá rejtjük, így nem annyira feltűnő. Kiváló gondolat. Érdemes jó és kreatív szakemberekkel együtt dolgozni, mert az kész öröm.

Valamit súgok a füledbe, de vigyázz mit adsz tovább

A fordulóknál nagyon kell figyelni a kommunikációra, hiszen egy 3 dimenziós forma alakítása kapcsán sok félreértés születhet meg, főleg amiatt, hogy mint a népdaloknál is, szájról szájra cikázik tovább az információ.

A drága ügyfél, akivel öröm volt együtt dolgozni és aki szó szerint ,,baromi elégedett volt” – természetesen ez egy tényfeltáró cikk:) – a kiválasztotta a megfelelő vázlatot és azt kezdtük tovább dolgozni és egy-két részletet megváltoztattunk, ahogy kérte.

Nézzük meg a két pénztárgép formatervének arányait egymásra mérve (lásd leg első kép, régi old style-os fehér pénztárgép és a mostaniak) az adott billentyűzet miatt lesz szélesebb egy picit az új változat

pénztárgép készítése, formatervezéspénztárgép készítése, formatervezéspénztárgép készítése, formatervezés

.

pénztárgép készítése, formatervezés

A méret a lényeg? Ez esetben biztos. Így ezt is külön megmutattuk az ügyfélnek és készült egy összehasonlító rajz a két (régi és új) pénztárgép kapcsán. Ezen kívül a színek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy mekkorának látjuk az adott tárgyat még akkor is, ha hivatalosan csak elektromos sugárzást látunk és hangok helyett nyomáskülönbséget érzékelünk fülünkkel. Na, nyomás tovább.

.

.Ne, ne ne!

A színek tekintetében, hiába vannak fehér és fekete pénztárgépek hazánkban, fontos, hogy újszerű stílusa legyen. Olaszországban már divat a lila színű masina használata. A fehéren könnyen meglátszik a kosz, és ügyelni kell azokra a felületekre is, melyeken pedig az ujjlenyomat teszi ugyanezt. Így célszerű azon területeket fényesebbre varázsolni, ahol nem taperoljuk túl gyakran a masinát.

Szabad a vásár! Melyiket választod? Természetesen ildomos több szemszögből is megmutatni az új pénztárgépet, melyet a formatervező készít el. És utána néhány szín kapcsán megvizsgáljuk a különbséget. Szóval, kicsit átfestjük és utána ízlésesen, iparművész tervezőgrafikus módra tálaljuk a kis drágaszágokat (ez nem elgépelés annak, aki látta a filmet):).

pénztárgép készítése, formatervezéspénztárgép készítése, formatervezéspénztárgép készítése, formatervezés
.

.Ezután következő lépésben a kiválasztott 3D-s látványtervet, fő nézetekkel, robbantott ábra magyarázatokkal tervezi meg a formatervező, ha igény van rá. Illetve ezen kívül lehetőség van tömegmodell készítésére is, modellezési anyagokból (gipsz, MDF, PUR-hab stb.). És meg kell még említeni még egy tételt, az alkatrészek részletes műszaki rajzának elkészítését; CAD, DWG vagy a kívánt file formátumban történő gyártási dokumentáció átadásával, de ezt már nem formatervező, hanem konstruktőr készíti el. De itt nagyon ügyelni kell a precizitásra, mert, ha ez alapján rossz alkatrészt gyártanak le, akkor fejek hullhatnak le a végén a helyéről. Húúú, jujuj! Na, ez kicsit horrorisztikus lett, amolyan rémmese szerű, de tényleg figyeljetek erre oda nagyon.:)

.

Keresztes Attila

www.spiritlab.hu

“Adunk egy grafikust ajándékba 1 napra”

 

 


PR szakon diplomáztam, aztán pszichológiát tanultam. De a működő online marketing + SEO fogásokat számomra a 2005-ben indított vállalkozásom és sok-sok kávé társasága mutatta meg.

Related Posts

Privacy Policy Settings

google-analytics
weboldalkészítésnévjegykártya készítése