Pénztárgép ipari formatervezése a művésziesség és józanság jegyében

Home / grafikusok / Pénztárgép ipari formatervezése a művésziesség és józanság jegyében

Iparművész tervezőgrafikusaink általában webdesign-nal, arculattervezéssel foglalatoskodnak, de most az egyszer kivételt tettünk, és egy formatervezéssel kapcsolatos munkát is elvállaltunk, amit persze iparművész formatervező tervezett meg. Még makettet is készítettünk a kedves ügyfélnek, aki nagyon hálás volt.

 

pénztárgép készítése, formatervezéspénztárgép készítése, formatervezés

A képen látható fekete gép stílusát figyelembe véve (billentyűzeteit felhasználva) kellett a fehér masina formájához idomulva egy új, modernebb pénztárgépet létrehozni a visszafogottság jegyében. A cél az volt, hogy a lehető legkisebb legyen és annak is tűnjön az új változat (lásd színek)! Hajrá!

Egyszer volt, hol pedig nem volt egy kedves megrendelő, aki az iparművész tervezőgrafikust üldözte az interneten.

És aki keres, az talál alapon, meg is találta őt. De még nincs vége a mesének. Egy komolyabb cégről van szó, amelyik szeretett volna megnézni néhány formatervet, hogy megtudja, hogy érdemes-e egy új típusú pénztárgépet legyártatnia.

Első körben ilyenkor összeírjuk az elképzeléseket. Jelen esetben a személyes találkozás után átvettük az előző típus kapcsán a pénztárgépet, azután előállunk a tervekkel. Illik egy sketch designnal (kézzel rajzolt ábra) és 3D-s látványtervvel is előrukkolni három változatra.

Most csak néhány képet mutatok meg a munkák kapcsán.

Az első variációk közül néhány:

pénztárgép készítése, formatervezés pénztárgép készítése, formatervezés pénztárgép készítése, formatervezés

Alakul a molekula. Fontos, hogy művészi legyen, de azt is kérte az ügyfél – melyet maximálisan meg lehet érteni -, hogy ne szálljunk el, hiszen vannak funkciók, amik fontosak és előírás szabályozza őket, még akkor is, ha művészi szárnyalás lehetőségétől fosztanak meg minket.

Például el kellett helyezni egy csavart a masina homlokzatán, de a formatervezők gyöngyének az az ötlete támadt, hogy plexi alá rejtsük, így nem annyira feltűnő. Kiváló gondolat. Érdemes jó, és kreatív szakemberekkel együtt dolgozni, mert az kész öröm.

 

Valamit súgok a füledbe, de vigyázz mit adsz tovább

A fordulóknál nagyon kell figyelni a kommunikációra, hiszen egy 3 dimenziós forma alakítása kapcsán sok félreértés születhet meg, főleg amiatt, hogy mint a népdaloknál is, szájról szájra cikázik tovább az információ.

A drága ügyfél, akivel öröm volt együtt dolgozni, és aki szó szerint „baromi elégedett volt” – természetesen ez egy tényfeltáró cikk 🙂 – kiválasztotta a megfelelő vázlatot, és azt kezdtük tovább dolgozni és egy-két részletet megváltoztattunk, ahogy kérte.

Nézzük meg a két pénztárgép formatervének arányait egymásra mérve (lásd legfelső kép, régi old style-os fehér pénztárgép és a mostaniak) az adott billentyűzet miatt lesz szélesebb egy picit az új változat.

2010-ben ez lesz a divat (ne feledd ez egy régi cikk)

pénztárgép készítése, formatervezés pénztárgép készítése, formatervezés pénztárgép készítése, formatervezés

.
pénztárgép készítése, formatervezés

A méret a lényeg? Ez esetben biztos. Így ezt is külön megmutattuk az ügyfélnek és készült egy összehasonlító rajz a két (régi és új) pénztárgép kapcsán.

Ezen kívül a színek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy mekkorának látjuk az adott tárgyat még akkor is, ha hivatalosan csak elektromos sugárzást látunk szemnek nevezett érzékszervünkkel és hangok helyett nyomáskülönbséget érzékelünk fülünkkel. Na, nyomás tovább.

.

.Ne, ne, ne!

A színek tekintetében, hiába vannak fehér és fekete pénztárgépek hazánkban, fontos, hogy újszerű stílusa legyen. Olaszországban már divat a lila színű masina használata is.

A fehéren könnyen meglátszik a kosz, és ügyelni kell azokra a felületekre is, melyeken pedig az ujjlenyomat teszi ugyanezt. Így célszerű azon területeket fényesebbre varázsolni, ahol nem taperoljuk túl gyakran a masinát.

Szabad a vásár! Melyiket választod? Természetesen ildomos több szemszögből is megmutatni az új pénztárgépet, melyet a formatervező készít el.

És utána néhány szín kapcsán megvizsgáljuk a különbséget. Szóval, kicsit átfestjük, és utána ízlésesen, iparművész tervezőgrafikus módra tálaljuk a kis „drágaszágokat” (ez nem elgépelés annak, aki látta a filmet):).

pénztárgép készítése, formatervezés pénztárgép készítése, formatervezés pénztárgép készítése, formatervezés
.

Ezután következő lépésben a kiválasztott 3D-s látványtervet, fő nézetekkel, robbantott ábra magyarázatokkal tervezi meg a formatervező, ha igény van rá.

Illetve ezen kívül lehetőség van tömegmodell készítésére is, modellezési anyagokból (gipsz, MDF, PUR-hab, stb.). És meg kell még említeni még egy tételt, az alkatrészek részletes műszaki rajzának elkészítését; CAD, DWG vagy a kívánt file formátumban történő gyártási dokumentáció átadásával, de ezt már nem formatervező, hanem konstruktőr készíti el.

És itt nagyon ügyelni kell a precizitásra, mert, ha ez alapján rossz alkatrészt gyártanak le, akkor fejek hullhatnak le a végén a helyéről. Húúú, jujuj! Na, ez kicsit horrorisztikus lett, amolyan rémmese szerű, de tényleg figyeljetek erre oda nagyon. 🙂

Keresztes Attila

KKV számára épít csapatunk, komplexen, testre szabott WordPress alapú, tovább fejlesztett honlapot/webshopot garanciával. Fontos, hogy ezek ne csak szépek legyenek, hanem folyamatos bevételt is biztosítsanak.  Jómagam ezt a folyamatot segítem elő a megfelelő kommunikáció, határidők betartása és minőség megteremtésével. PR szakon diplomáztam és 2005 óta rengeteg céget tettünk sikeressé.

Related Posts
ideges grafikusLetisztult weblapkészítés