(WordPress) weboldal költöztetése, akár más domain név alá

Home / fejlesztés / (WordPress) weboldal költöztetése, akár más domain név alá

Ehhez a hadművelethez azért kell alaptudás, különben veszélyes lehet, de azért nem életveszélyes.:)

Előre tisztázzuk a hosting (tárhely) szolgáltató céggel, hogy milyen paraméterekre van szükség, és hogy azt a feladatot képes-e ellátni az új hely. Vannak ingyenes, sokszor megbízhatatlanul kezelt tárhelyek – tisztelet a kivételnek -, és bosszantó lehet őket kifogni, így tényleg érdeklődjünk előtte serényen.

Ráadásul a legrosszabb mikor ingyenes honlapot építesz, ami ki tudja milyen hosting szerveren parkol. Idővel búcsút kell intened neki, mert rájössz, hogy rossz lóra tettél.

Az ügyfélszolgálat (ha van egyáltalán) pedig annyira segítőkész, mint hóhér az elítélttel…

 

A költözés menete

 

0. lépés backup készítése (ez amúgy is alap rendszeresen).

 

1. lépés pl. FileZilla, Total Commander, WinScp segítségével lementjük a weboldal tartalmát és felmásoljuk az új tárhelyre.

 

2. lépés az adatbázis exportálása (php my admin): tárhelyszolgáltatónknál belépünk és letöltjük. Ez egy „gz” kiterjesztésű „sql” file. Exportálnunk kell. Itt óvatosan garázdálkodjunk, mert könnyen elszállhat a honlapunk.

 

3. lépés során az új tárhelyen új msql adatbázist hozunk létre (új név, jelszó, előtag, azaz prefix megadása). Minden jogosultság legyen bepipálva.

 

4. lépéskor ezt az új létrehozott adatbázist kikeressük (még üres lesz, mert nem másoltunk bele semmit). Ezután ide importáljuk a 2. lépésben exportált file-okat.

 

5. lépés: wp-config file-t Total Commanderrel megnyitjuk (pl. WordPress esetén) és átírjuk benne az új általunk létrehozott táblanév, jelszót és persze az adatbázis nevét (ezt a tárhelyszolgáltató tudja megmondani pontosan) stb. Így fel tud csatlakozni a megadott adatokkal a rendszer.

 

Ha a weboldal URL-je is megváltozik

Akkor ezen kívül még újra belépünk a php my adminba és a táblák közül kikeressük a „options” táblát, rákattintunk és átírjuk az új URL nevére. Ezen kívül ugyanebben a táblában a „home”-nevű file-t is átírjuk az új URL nevére. Hajrá!

 

 

Keresztes Attila

PR szakon diplomáztam, aztán pszichológiát tanultam. De a működő online marketing + SEO fogásokat számomra a 2005-ben indított vállalkozásom és sok-sok kávé társasága mutatta meg.

…akkor olvad el a 27 pontos ellenőrző listát, hogy tudd, mik a legfontosabb szempontok, ha bereklámozott honlapot szeretnél csináltatni Magadnak. Így nem kell több tucat cikkből és árajánlatból összeszedni a lényeget. 15 perc alatt képbe kerülsz, rengeteg időt, energiát, pénzt és bosszankodást megspórolva!

Related Posts
instagram marketing tippek, instagram tippek trükkök, chatbot készítés, chatbot fejlesztésGoogle vállalkozás, Google Cégem, Google térkép, térkép Google