Könyvborító tervezésbe, tördelésbe fognál vagy az árak iránt érdeklődnél?

Ezekre mindenképpen figyelj mielőtt nekikezdenél!

Összeszedtük Neked nagy vonalakban, hogy mire figyelj, hogy ha könyvborító tervezés árak iránt érdeklődsz, illetve, ha Te szeretnél neki állni a dolognak. Nyilván ez egy külön szakma, de ha rendelkezel megfelelő ízléssel és affinitással, idővel és energiával és kávéval, akkor érdemes kísérletet tenned arra, hogy elkészítsd saját könyvborítódat.

A borító tervezésen, könyvszerkesztésen kívül a kiadványszerkesztés árak kapcsán is írunk néhány információt. Kezdjük ezzel. Mivel egy kiadvány lehet a pár oldalas leporellótól a komolyabb katalógusig bármilyen terjedelmű, ezért konkrét árat nehéz mondani.

Az árak általában úgy szoktak alakulni, hogy van egy grafikai tervezési díj, amely tartalmazza például a borítót és a belső oldalak grafikai tervét. A másik része pedig a tervek alapján történő összeállítás, lásd képek, szöveg tördelése.

Könyvborító tervezéshez ezeket a szoftvereket válaszd

Először is szükséged lesz professzionális szoftverekre, melyek ma már általában felhőben működnek. A fizetős Adobe termékei (Illustrator, Indesign, PhotoShop) elég jól lefedik ezt a területet. Ha csak egy-egy műveletre van szükséged a grafikai tördelés, borítótervezés kapcsán, akkor természetesen vannak akár online elérhető ingyenes szoftverek erre.

Azért ajánljuk a fenti szoftvert, mert az például többféle pdf formátumot tud kezelni (Inkscape is jó megoldás lehet, de az lehet, hogy nem támogat minden pdf file formátumot). Ha kisebb a büdzsé, akkor az Affinity Designer is kiválthatja a Photoshopot. Az Affinity Publishert pedig az Indesign helyett tudod választani. Ez egyébként a könyv tördelés kapcsán is a nyerő megoldás.

Profi fotókat pedig például itt találsz: Pixabay. Ingyenesen is nagyon sok jó minőségű képet találsz, de átszámítva pár száz forintért is tudsz speciálisabb, egyedibb képeket venni. A felbontás mérete alapján tudod letölteni regisztráció nélkül is a képeket, pár másodperc alatt a jobb oldali side bárról:

Pixabay képkereső

Mindig nézd meg, hogy jogilag milyen felhasználásra van lehetőséged.  Természetesen vannak más képkeresők is. Ugyan ez az oldal a könyvtervezés legfontosabb pontjairól szól, de ha szeretnéd például az elkészült könyvborítót feltölteni a webre, akkor úgy kicsinyítsd le a képet, hogy ne veszítsen a minőségéből, erre nagyon program a Tiny png. Ez az oldal betöltődésének sebessége miatt nagyon fontos.

Ha fotó alapú borítót, kiadványt szerkesztesz, akkor a Photoshopban érdemes gondolkodnod. Illustratorra lesz szükséged, ha különféle elemeket szeretnél példának okáért a borítón elhelyezni. Az Indesign pedig kimondottan kiadványszerkesztő program. Ha szeretnéd elektronikusan (is) megjeleníteni a könyvedet, akkor erre vannak e-pub konverterek, de ezek nem biztos, hogy automatikusan megfelelő módon tördelik be a könyvet. Jelszóval is le tudod védeni az elektronikus könyvet és a Google Play áruházba is érdemes feltöltened.

Ki kell számolnod a pontos méreteket is a grafikai tervezés előtt

Mekkora könyvet szeretnél (szélesség, magasság) és milyen lesz a vastagsága (mélység)? Gerincvastagságot ki tudjuk úgy számolni, hogy az oldalszámot nyolccal elosztjuk (lásd ennyi terület van egy nyomdaíven) és a betördelt oldalmennyiséget érdemes felkerekíteni olyan számra, ami nyolccal osztható.

És csak ezután számoljuk ki a gerincet. A papír típusa megváltoztathatja az eredményt, így érdemes az adott nyomdánál érdeklődni. Amikor pedig majd a kinyomtatásra kerül a sor, mindenképpen csináltassunk próbanyomatot mielőtt nagy számban elkezdjük kinyomtatni a nyomdával a könyveket. Ez természetesen, akkor is igaz, amikor mással csináltatjuk meg a könyvborító tervezést.

Azt is bele kell kalkulálnod, hogy a legtöbb nyomda három milliméter margóval számol. Három dolgot kell kiszámolnod: könyvméret, a gerincméret, és a kifutó. Emellett ne feledkezzünk meg a canvas, azaz új alap létrehozásánál 300 dpi beállításról sem (328 x 216 mm felbontás), aztán ellenőrizzük, hogy ez így megfelelő-e számunkra.

A segédvonalak is a segítségedre vannak a grafikai tervezés alkalmával, melyek természetesen a kész grafikai terven nem fognak megjelenni. A könyv tördelése kapcsán pedig a tartalom és a képek mennyisége is meghatározó.

Iparművész tervezőgrafikus által elkészített könyvborító tervezés, online, kedvezményes árakon + kiadványszerkesztő általi tördelés

Ha nincs időd, kedved és affinitásod ehhez és fontos a végeredmény, akkor bízd megfelelő szakemberre a grafikai munkát. Érdemes több helyről is érdeklődnöd a könyvborító tervezés árakat illetően. De, azt is vedd figyelembe, hogy mennyire szimpatikus, megbízható a grafikus és milyenek a referenciái. Fontos, hogy egy nyelvet beszéljetek és együtt tudjatok gondolkodni, hogy valóban olyan végeredmény szülessen, mely lenyűgöz majd Téged és büszke lehetsz rá.

Nincs annál rosszabb, mikor az általad írt könyv borítója nem nyerte el a tetszésedet, mely a könyv szerves része. A könyvborító tervezés alkalmával mi először megismerjük a könyvet és az írót, hogy valóban egyedi tervezést tudjunk végrehajtani. Természetesen többféle terv is szóba jöhet igény esetén.  Tulajdonképpen a grafikai alkotófolyamat ezáltal közösen történik, mintha mi lennénk az ügyfél alkotó keze és segítünk olyan könyvborítót létrehozni, melyre valóban büszke lehet majd.

2003 óta vagyunk a piacon, multikat is folyamatosan kiszolgálunk és garanciát adunk (elvégezzük a teljes munkát, grafikai tervezést és ha nem tetszik a látványterv, akkor nem kell az előleg 30%-án felül semmit sem fizetned). És az iparművész tervezőgrafikusaink igazán egyedi kreatív könyvborító tervezést készítenek el az ügyfelek részére.

Ez azért nagyon fontos, mert kulcsszerepe van annak, hogy hogyan fest a borító, hiszen ezen is áll vagy bukik, hogy az adott könyvet a kezünkbe vesszük vagy sem. Figyelni kell a legújabb grafikai trendeket is, hiszen máshogyan fest egy múlt században elkészült könyv.

Konkrét könyvborító tervezés és tördelés árak

  • A könyvborító megtervezése (első-, hátsó borító, gerinc, speciális kiadványoknál akár a borító belső oldala is) korrekt áron érhető el nálunk.
  • Ha szükséges a belső oldalak tervezése, pl. szövegtükör, tördelési minta, oldal- és fejezet címek, fejlécek megtervezése, fényképek, táblázatok, díszítés, illusztrációk stb. elhelyezése, akkor a könyvborítóval együtt (lásd fenti tételt is magában foglalva), akkor azt is elkészítjük, lásd könyv tervezés.
  • Tördelés árak (belső oldalak kiadványszerkesztő által történő tördelés) kapcsán is számíthatsz ránk.

Néhány referencia

Ezen kívül ebben is segítségedre lehetünk

  • Ha több ügyfélre van szükséged, egy kézben mindent megtervezünk és kivitelezünk 
  • Legyen szó SEO (keresőoptimalizálásról)
  • Online marketing megoldásokról
  • Honlapkészítésről, webfejlesztésről 

Jobb, ha egy kézben komplexen mindent egy csapat készít el Neked, elkerülve az egymásra mutogatást, időbeli csúszást. Ha van egy jó terméked / szolgáltatásod, a többit ránk bízhatod, mi küldjük a vevőket.