Google előresorolás weblapkészítésre szánt sablonokkal (2022)

Home / webfejlesztés / Google előresorolás weblapkészítésre szánt sablonokkal (2022)

Hogyan történik a Google előresorolás?

Ezt keresőoptimalizálásnak (SEO) hívják. Azt szokták mondani, hogy a Google nagyjából egy 200-as lista alapján dönti el, hogy az egyes weblapok milyen sorrendben helyezkedjenek el és melyik kerüljön előrébb a többivel szemben. Kevesebben tudják, hogy ennek a listának sok esetben van akár 50 alponttal rendelkező része is. És az sem mindegy, hogy melyik pont mekkora prioritással rendelkezik.

A legfontosabb szempontok a keresőoptimalizálásban, melyekről nem érdemes megfeledkeznünk

Mik az egyedi készítésű és weblapkészítésre szánt sablonok között a különbségek?

  • Az adott kulcsszóra megírt releváns (amire ténylegesen rákeres a user) tartalom elkészítése.
  • Ez legyen igényes, jó minőségű mind tartalmi, mint a megjelenés tekintetében.
  • Megfelelő hosszúság.
  • Lehetőleg a cím, a title és a meta leírás is tartalmazza minél hamarabb a kulcsszót.
  • Egy kulcsszóra, egy aloldal szülessen.
  • Egy A/4-es felületen néhányszor, természetes módon említsük meg a  kulcsszót.
  • Legalább a H1 tag legyen a helyén.
  • Tagoljuk a szöveget, használjunk képeket, videókat, diagramokat, stb. (legyen könnyen emészthető).
  • Lehetőleg inkább hosszabb szövegben gondolkodjunk.
  • A rosszul teljesítő oldalakat irányítsuk át, vagy szüntessük meg, esetleg tegyük noindex-re, nofollow-ra, stb.
Keresőoptimalizálás SEO

               Az online marketing egyik legfontosabb speciális területe a SEO (keresőoptimalizálás)

A nyílt forráskódú (ingyenes) programozással, webfejlesztéssel készült sablonok lényege, hogy teljesen átláthatóak a kódok. Ez azt jelenti, hogy akár ingyenesen fel tudod ezeket a paneleket használni, melyek továbbfejleszthetőek. Ebből lehet profi honlapot, de grafikai megjelenést is biztosítani, például a WordPress segítségével.

Ennek vannak előnyei és hátrányai is, de a semmiből elkészíteni valamit nehezebb és időigényesebb, mint meglévő sablonokat átszabni. Nézzük meg ezeket a lehetőségeket.

A nyílt forráskódú (szabadon másolható, fejleszthető) szoftverek és grafikai sablonok általában bárki számára elérhetőek az interneten. Ez azt jelenti, hogy akár ingyenesen letölthetőek, és azokat átszabva Te is létre tudsz hozni egy honlapot.

Így ez nem egyedi grafikai és programozói tervezést jelent, ezáltal más is fel tudja ezeket a képsablonokat, programokat és egyéb megoldásokat használni (hiszen ezek már meglévő mások által is felhasznált megoldások), melyeket folyamatosan fejlesztenek. Ez költségkímélőbb megoldás, hiszen kevesebb munka van vele, mintha a 0-ról kellene az egészet felépíteni.

A nyílt forráskódú programozás, webfejlesztés előnye, hogy felhasználóbarát módon, mi is újabb opciókkal ki tudjuk egészíteni a CMS (tartalomkezelő) rendszerünket, ha később újabb lehetőségekkel bővíteni szeretnénk weboldalunkat (például bloggá vagy webshoppá alakítani, újabb funkciókat bekapcsolni, stb.).

Nem kell ezeket külön fejleszteni, leprogramozni. És emellett honlapunk szöveges és képi tartalmát is meg tudjuk változtatni, persze csak korlátozottan, mert a kész sablonok bármit nem engednek meg a számunkra. Persze bármikor bele lehet nyúlni fejlesztőként és össze lehet variálni a funkciókat. Ez azonban összeakadhat a folyamatosan frissülő rendszerrel, amit sok ezren fejlesztenek, frissítenek megállás nélkül.

Ha ilyet rendelünk meg, akkor nem a grafikai munkákért vagy fejlesztésért, programozásért fizetünk (hiszen azok elérhetőek az interneten), hanem a testreszabásukért és összerakásukért kell fizetnünk. Ennek az ára a megrendelés összetettségének függvénye és sokszor elég komplex feladatnak bizonyulnak a beállításokkal, telepítéssel, magyarítással, tördeléssel, egyedi igényeknek megfelelő átalakításokkal, tartalmak feltöltésével együtt. Nagyjából 80-100 e Ft és 200 e Ft között van az ár, de ennek a többszörösét is elkérhetik. Az olcsó, futószalagon készült honlapoktól most tekintsünk el.

Ha ezt a megoldást választjuk, fontos, hogy a későbbiekben betartsuk a frissítési előírásokat, megfelelő módon használjuk weboldalunkat, hogy döccenőmentes módon működjön honlapunk, és ne lehessen feltörni azt.

Ez nyilván a honlap tulajdonos feladata, és ez mindenkire igaz, bármilyen rendszerben is gondolkodjék. Előnye, hogy mi magunk is megtanulhatjuk kezelni, szerkeszteni a honlapunkat. Hátránya, hogy sokszor nagyon bonyolult, például html kódokból áll az oldal, ami nagyon lassú. Mivel nyílt forráskódú, így könnyebb feltörni is, és sok esetben korlátozott a funkcionalitása. De folyamatosan fejlődik, gyorsan elkészül, és jóval olcsóbb az egyedi fejlesztésű megoldásoknál.

Emellett nem függünk egyetlen cégtől, aki saját zárt forráskódú, egyéni fejlesztésű honlapját adja el nekünk, és más nem tudja továbbfejleszteni. Az egyedi honlapkészítés jóval drágább és időigényesebb is, ahol a grafikai terveket is külön el kell készíteni, ez alapján összerakni a honlapot. Így nagyjából 500 e Ft-tól akár több millió forintba is belekerülhet.

Ha azonban nagyon különleges, extra funkciókra van szükség, vagy valami komolyabb kapacitás a cél webshopunk esetén, akkor érdemes ebben is gondolkodni.

 

Van lehetőség a mixre is

Nem muszáj teljesen ingyenes weboldalban gondolkodnunk. Hanem arra is van lehetőség, hogy megvásárolunk az alap rendszerhez egy professzionális megjelenést biztosító sablont, mely körülbelül 10-30 e Ft között mozog bruttó. És ezt szabjuk személyre. Átrendezzük, hogy azok az elemek, funkcionalitás és az a színvilág jelenjen meg, természetesen a megfelelő szöveggel, amire éppen szükségünk van.

Az is megoldás lehet, hogy például iparművész tervezőgrafikus terveket készít (nem meglévő sablonok közül választunk), és annak hátterében működtetjük a nyílt forráskódú vagy egyedi programozású, fejlesztésű weblapot, kvázi magát a motort.

Tehát vannak ingyenes és pénzes sablonok a működés és grafikai megjelenés tekintetében, melyeket lehet egymással ötvözni. Sőt, különféle funkcionalitás kiegészítésére plugin-ok (bővítmények) is rendelkezésre állnak. Hasonlóan ahhoz, mint például amikor a Google Play-ről letöltesz egy új alkalmazást a telefonodra.

 

Reszponzivitás (eszköz függetlenség) és a megfelelő tárhely szolgáltató, mely biztosan tudja üzemeltetni honlapunkat 

Nem árt arra is figyelni, hogy mobilról, illetve más eszközről is megfelelően működjön a honlap, ami alapkövetelmény (régóta a Google keresője ezt is figyelembe veszi, a honlap előresorolási statisztikájában és a többség már mobilról netez).

Érdemes a tárhely szolgáltatónkat is megkérdezni, hogy rendelkezik-e megfelelő kapacitással a szerver, ahol a honlapunk van éppen, főleg, ha hírlevél szolgáltatást is szeretnénk üzemeltetni. Természetesen ebben is tudunk segíteni, és akár konkrét céget is tudunk ajánlani.

 

Egyedi programozás és grafikai tervezés a nyílt forráskódú megoldások helyett

És most térjünk rá az egyedi grafikai és programozói, fejlesztői részre. Az egyedi programozás a grafikához hasonlóan azt jelenti, hogy a semmiből a programozó az ügyfél kérésének megfelelően programozza le a funkciókat, melyre szükség van (akár több tervet is elkészítve). Ez természetesen egy sokkalta idő- és energiaigényesebb megoldás, mely az árakban is megmutatkozik.

 

Utolsó lépés

Ha sikerült meghozni a döntést, hogy melyik megoldást érdemes választani, akkor már csak a pontos igényeket kell kitalálni (bár fordítva még hatásosabb lehet a dolog). Például  milyen funkcionalitásra van szükségünk, lásd bankkártyás fizetés (Barion, Simple Pay, Braintree, PayPal), online marketing konverziómérő szoftverek például hőtérkép, mesterséges intelligencia használata, intelligens pop-up és így tovább.

2022-es SEO trendek

Egyre inkább előtérbe kerül a felhasználói élmény (UI és UX design), mely egyre kifinomultabb. Mobil a hangsúlyosabb, hiszen ezt használjuk a legtöbben a böngészés során. Ma már a kontextus alapján a szavak jelentését is értelmezi a Google és egyes részek kiemelését is külön rangsorolja.

A hangos keresések esetén ezek a kivonatok kerülnek felolvasásra. A 2021. májusi MUM algoritmus frissítéssel pedig immár komplexebb kérdésekre is igyekszik a kereső óriás releváns választ adni. Többféle forrást is megvizsgál a rendszer és igyekszik a legjobb választ megadni az infók alapján. Érdemes emiatt a strukturált adatokat precízen megadni a Google-nak, hogy segítsük őt az informálásban.

Keresztes Attila

KKV számára épít csapatunk, komplexen, testre szabott WordPress alapú, tovább fejlesztett honlapot/webshopot garanciával. Fontos, hogy ezek ne csak szépek legyenek, hanem folyamatos bevételt is biztosítsanak.  Jómagam ezt a folyamatot segítem elő a megfelelő kommunikáció, határidők betartása és minőség megteremtésével. PR szakon diplomáztam és 2005 óta rengeteg céget tettünk sikeressé.

Related Posts
nyereséges webshopweblapfejlesztés