Sikeres Facebook kampány 7 lépésben + hirdetés árak (2022)

Home / online marketing / Facebook marketing / Sikeres Facebook kampány 7 lépésben + hirdetés árak (2022)

Úgy érzed, a Facebook kampány csak elviszi a pénzed? Érdekel, mi ennek az oka? Esetleg kiszerveznéd a dolgot?

Mindkettőre van lehetőség. A konkrét árakat is megírom Neked. Fontos, hogy ezt komolyan vedd, különben sok pénzed bánja a dolgot.

Hogyan alakulnak a Facebook hirdetés árak és a menedzselés költsége? 

Ez a rövidebb story, így kezdjük ezzel. Ha nem akarsz vele vesződni, akkor a Facebook menedzsment (iparág és hirdetésektől és sok mindentől függ) már 24 e Ft/hó áron elérhető. Ezen kívül a Facebook számára kell a költést belekalkulálni, ami lehet fix összeg, vagy napi például 1-2 e Ft (megjelenés alapján fizeti a költséget a Google). Emellett egyszeri költségként kell beállítani és elkészíteni a Facebook hirdetéseket, mely szintén 20-30 e Ft-tól szokott indulni. Ez azért fontos, mert Te tudod mennyit ér az időd és lehet, hogyha Te is azt csinálod, amiben vér profi vagy, akkor hatékonyabban tudod működtetni a dolgot.

A Facebook hirdetés ára csak egy infó a sok közül, de mi lesz a konverzióval?

Ez nem vicc. Hosszú távon a Facebook céges oldal létrehozása után, ha hirdetésed bénán jelenik meg a Facebookon, akkor alaposan félrenyúlhatsz… És sok-sok pénzzel támogathatod a Facebook-ot, de biztos, hogy ez a célod? Ráadásul sokan még mindig azt a tévhitet vallják magukénak, hogy a Facebook csak brand építésre van és nem lehet rajta eladni.

Ez olyan, mintha azt mondaná valaki, hogy a karate nem hatékony. Pontosítsunk: az ő karatéja nem hatékony…

Karate ide vagy oda, ebben a cikkben összeírtam a Facebook reklám kampány kapcsán a legfontosabb dolgokat, ha esetleg Facebook hirdetések segítségével a terved a sikerre ítélt kampány megtervezése.

De ami a legfontosabb, ha megbízol vele egy céget, akkor ne csak a Facebook hirdetési árat nézd, hanem azt is, hogy milyen stratégia van mögötte. Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy mennyibe kerül a kocsi, amit keresel? És a többi paraméterrel mi lesz?

Sok-sok tapasztalat kell, amíg a tanulópénzt kifizeted, így lehet, hogy jobban jársz, ha megbízol vele egy céget. Jé, mi pont egy ilyen cég vagyunk, micsoda véletlen. 🙂

 

Miért a Facebook céges oldal létrehozása és reklámozás a cél?

Tetszik, nem tetszik, a Facebook és MI (mesterséges intelligencia) + platformok integrációival, egy virtuális valóságban próbálnak a leghatékonyabban eladni az emberek, több milliárd részvevőt érintve.

Ez nem a jövő, ez a valóság. Ezt megismerhetjük és lehetünk az élmezőnyben, vagy megvárhatjuk, amíg a konkurencia fejleszt, miközben mi maradunk a hátsó sorban. Nyilván ez azért nem minden iparágra igaz és hála Istennek vannak még valódi és emberséges hús-vér emberi kapcsolatok is.

De már 2018-ban is naponta 1,45 milliárd aktív felhasználóval (Magyarországon 5-6 millió emberfia) azért elég sokan tobzódtak a Facebookon. Mr. Zuckerberg a 2018-as évet a biztonságnak szentelte már akkor is.

Mondjuk a Facebook-os botrány és GDPR megjelenése óta ez nem is csoda. De! A Google Ads (Adwords-szel) ellentétben az emberek nagy része a Facebookra nem vásárolni megy, hanem időt tölteni… Ebből azért nem következik az, hogy nem is csábul el és nem vásárol. De ne adj el azonnal! Itt más stratégiát kell használnod.

 

Google, Facebook hirdetés

Facebook hirdetés

 

Így neveld a céges Facebook kampányodat 7 lépésben

 

1. Használd a Facebook hirdetéskezelőt

Ez az első lépés, hogy beregisztrálsz és létrehozod a Facebook account-odat. Telepítsd a Facebook Pixelt (html kódot weblapodon el kell helyezni hozzá), hogy lásd a hirdetések kapcsán a statisztikákat (WordPressben a Pixel Caffeine plugin lesz segítségedre).

 

2. Határozd meg a célt, például lead (érdeklődő) generálás, vevőszerzés, vagy brand építése.

 

3. Jöhetnek a tartalmak (cikkek, képek, videók, live-ok elkészítése).

Minél természetesebben tedd mindezt, és ne felejts el konkrét utasításokat használni, amivel irányítod a jónépet.

 

4. Buyer persona (vásárlók) meghatározása például életkor, érdeklődés, családi állapot, stb. alapján, erről itt írtam bővebben.
A célcsoport beállítását ne vedd félvállól, mert a hirdetés költségét is ez határozza meg. Ezer megjelenítés kerül x Ft-ba. Ez lehet 50 és 50.000 Ft is. Ha olyan embereket célzol meg, akiket nem érdekel a hirdetésed, akkor az kidobott pénz az ablakon. Az egyéni célközönségeken belül tudod beállítani a webhely beállításoknál a remarketinggel kapcsolatos részt.  Az ügyféllista tartalmazza a mentett célcsoportodat, de hasonló embereket is találhatsz a segítségével.

 

5. Ezután jön a költségkeret meghatározása

Mivel a Facebook-nak általában megjelenés alapján kell fizetni hirdetésnél, így a díj felszámítása kapcsán a „megjelenést” érdemes meghagyni, de az optimalizálásnál mindig válaszd azt a célt, amit el akarsz érni.

 

6. Hirdetés megtervezése

Az egész kampányt végig kell gondolnod, hogy milyen hirdetések lesznek benne. Mikor osztasz meg releváns infót, és mikor adod el a portékádat. Tudatosan meg kell előre mindent tervezned, hogy tényleg megfelelően szolgálhasd az embereket.

 

7. Tesztelés és finomítás

A tesztelés és a finomítás szintén nagyon fontos. Többféle hirdetést használunk és megnézzük, melyik hogyan konvertál. Első lépésben a főcím és képek variálását kezdd el tesztelni, ha nem jó a konverzió.

Nagy vonalakban ez a lényeg a Facebook tudatos és hatásos kampányainak megtervezésénél. Bár ezekről napokig lehetne beszélni, a finomítást illetően.

Ami még fontos lehet az a remarketing. Tehát azokat az embereket elérni, akik korábban már megkerestek Téged, csak nem akartak egyből vásárolni. Ez azért fontos, mert sokszor óriási pénzeket szórhatunk ki az ablakon, ha azoknak reklámozunk, akik éppen feltévednek a Facebookra és nem azoknak, akiket érdekelhet a terméked, szolgáltatásod.

A hirdetések felépítése és a legfontosabb beállítások

A hirdetések felépítés a kampány, hirdetéssorozat és hirdetésből állnak.

A kampány több hirdetéssorozatot, az pedig több hirdetést tartalmazhat. Ez az A/B teszt miatt is fontos, hogy össze tudd hasonlítani, hogy melyik kampányod teljesít jobban. Meghatározó, hogy hogyan állítod be a hirdetéseket, mert letiltásban is részesülhetsz. Ezen kívül a pénznemet és az időzónát később már nem tudod módosítani.

Lead, forgalom és konverzió generálás

Egy Facebook hirdetés még nem kampány. Nem mindegy, hogy kiemelsz egy eseményt, vagy lead-eket (érdeklődőket) gyűjtesz, esetleg egy eseményt / terméket akarsz értékesíteni. Ha a lead-eket átcsábítod a weblapodra, akik feliratkoznak a hírleveledre, akkor már nem kell fizetned minden egyes elérésért, bármikor írhatsz nekik. De magára a konverzióra nagyon kell figyelni, mert hiába jönnek az oldaladra és lesz nagy forgalmad, ha sosem vásárolnak. Tehát a lépések megtervezése és tesztelése nagyon fontos. Nem kérjük meg az első randin a hölgy kezét…

Ha egyből megpróbálsz eladni (persze ez iparágfüggő), akkor lehet, hogy kérnek majd egy szolgáltatás esetén árajánlatot, de nagyon gyatra lesz ennek a konverziója… mert még csak érdeklődnek, gondolkodnak rajta.

Aki tudatosan kulcsszóra keres az árakra és például SEO vagy Google Ads (Adwords) segítségével megtalál, az a user eldöntötte, hogy vásárolni akar. Aki azonban a barátaival beszélget és éppen meglátja a hirdetésedet, még nem biztos, hogy eltökélt. Ezért kell a marketing funnel (tölcsér) tudatos felépítésére törekedni és valódi megoldást adni a user problémáira, minőségi tartalommal.

Emellett lényege, hogy minden pontosan mérhető legyen, és ne egy hűvös cég látszatát keltsd az emberekben. használj CTA-t (felhívás például feliratkozás hírlevélre) megfelelő mértékben.

Várható Facebook fejlesztések és egyéb változások

Már 2021-ben bejelentésre került, hogy a Facebook új neve a Meta lesz. Egyéb érdekesség, hogy megjelenhet a Facebook AR-szemüvegének az Instagrammal kompatibilis változata, melyeket egyéb interaktív technológia is kiegészíthet, lásd csuklópántos vezérlés.

Emellett elképzelhető, hogy csökkenteni fogja a Facebook a politikai tartalmakat a hírfolyamban. Ezen kívül 2022-től a digitális identitás kiépítése is megkezdődik (NFT-profilok). Idővel elképzelhető, hogy barátainkat 3D-ben fogjuk online viszontlátni a Facebook-on.

Keresztes Attila

KKV számára épít csapatunk, komplexen, testre szabott WordPress alapú, tovább fejlesztett honlapot/webshopot garanciával. Fontos, hogy ezek ne csak szépek legyenek, hanem folyamatos bevételt is biztosítsanak.  Jómagam ezt a folyamatot segítem elő a megfelelő kommunikáció, határidők betartása és minőség megteremtésével. PR szakon diplomáztam és 2005 óta rengeteg céget tettünk sikeressé.

Related Posts
A Google Cégem ill. Google térkép SEO-jaweblapfejlesztés