Mire képes a mesterséges intelligencia (MI) + chatbot és Instagram fejlesztések

Home / fejlesztés / Mire képes a mesterséges intelligencia (MI) + chatbot és Instagram fejlesztések

Először néhány érdekességről írok főleg a mesterséges intelligencia (MI) kapcsán. Végül pár mondatban természetesen a chatbot, Instagramot illetően is leírok pár dolgot. Egy kedves programozó ismerősömmel is sokat beszélgettünk a chatbotok kapcsán, aki Németországban és Svájcban járt egyetemre és figyelemmel kísérte a legújabb kutatásokat.

 

Mi vár ránk 20 év múlva az MI-nak köszönhetően?

Egyes becslések alapján 20 éven belül a munkahelyen dolgozó emberek 48%-a elveszíti a munkáját. Reméljük, új iparágak is megnyílnak és találnak helyette másikat. És idővel az orvosok, ügyvédek, mérnökök, de még a földműveléssel foglalkozó gazdák munkája is teljes mértékben gépiesített lesz.

A humanoid robotok nem fognak fizetésemelést kérni, nem panaszkodnak és sokkal precízebben és gyorsabban fognak dolgozni. Sőt, ez nem a jövő, ez már most is így van. Sajnos haláleset is történt, mikor egy üzemben dolgozó humanoid fejbe vert egy dolgozót, aki belehalt sérüléseibe. És arra is volt már példa, hogy egy fiatal ember 3 hétig nem dolgozhatott, mert a rendszer hibájából adódóan úgy érzékelte a rendszer, hogy lejárt a munkaszerződése, hiába tudta a HR-es és az igazgató is, hogy ez nem igaz. Nem tudtak belenyúlni a rendszerbe. Az önműködő rendszer megalázott helyzetbe hozva a biztonsági emberek segítségével távolította el az illetőt a munkahelyéről és három hétig fizetést sem kapott, pedig a hibát nem ő követte el. Nyilván az automatizálás és a különféle szoftverek használata roppant hasznos, de nem mindegy, hogy ki irányít.

A kutatások során az is előferdült már (ez tényleg ferdeségnek tűnik), hogy két mesterséges intelligencia egymásra talált és szinte azonnal egy saját nyelvet hoztak létre és elkezdtek egymással beszélgetni, amit az emberek nem értettek. Azonnal le is kapcsolták őket, de mi lesz, ha már nem lesznek lekapcsolhatóak?

Miért gondolta Stephen Hawking, hogy az emberiség elpusztulhat (feltételes módban), ha teljesen átadjuk az irányítást a humanoidoknak, androidoknak? Mitől ember az ember, ha nemcsak egy elmeként és testként tekintünk rá?

Az ember tudattal rendelkezik, mely nem reprodukálható mesterséges módon. Singularitásnak hívjuk, mikor a MI okosabb nálunk és átveszi az irányítást. Ők mindent a neten keresztül tanulnak meg, bárhova elutazhatnak online, térképet böngészhetnek pár másodperc alatt, stb.

Mivel van már olyan könyv, amit kiadtak és MI írta, így azt sem mondhatjuk, hogy nem kreatívak. Innentől kezdve miben különbözik látszólagosan az emberektől? Sőt, extra képességekre is szert tehetnek, pl. érzékelhetik a falon túl lévő ember formáját (ergo „átlátnak” a falon) az elektromágneses sugárzásnak köszönhetően.

 

Akkor most ki fog irányítani?

A jövőben elképzelhető, hogy az agyunk digitalizálható lesz és azt klónozni lehet mesterséges módon. Így egy mesterséges testben látszólag az ismerősünk egy halhatatlan módon fog létezni, emlékezve a különféle történésekre, szokásokra stb., amiket emberként előtte megélt élete során. Ehhez csak egy ép agyra lesz szükség a másoláshoz.

De akkor is egy robotról beszélünk és nem egy hús, vér emberről. Ezen kívül már most is minden velünk kapcsolatos infók alapján tanulnak a robotok. Egy kutatás alapján kb. fél nap alatt azt szűrte le az MI, hogy rasszisták vagyunk, perverzek és agresszívek. Át is kellett állítani ezt a verziót, mely objektíven lekövette a szokásaink, infónk alapján a preferenciáinkat.

Egy másik meglepő dolog során pedig egy fiatal lány kapott reklámüzenetet terhességgel kapcsolatos termékek kapcsán egy áruháztól. Az apa el is küldte őket melegebb éghajlatokra. Aztán kiderült, hogy tényleg áldott állapotban volt a kisasszony, melyet egy áruház hamarabb tudott meg a szokásai alapján, mint a lány családja.

Már most is, az okos telefonunk „dönti el”, milyen lesz az idő, mit együnk, hova és hogyan menjünk, kiszámol mindent helyettünk és a randi szolgáltatások alkalmával is kiválasztja vagy előválasztja a megfelelő társat. Reméljük nem robotot.:)

Ez az egész technikai fejlődés egy folyamat, de, ha a lelki fejlődés ezt nem követi le, akkor az olyan, mintha gyermekek kezébe fegyvereket adnánk. És itt nem jóllakott, kedves napközisekről van szó.

A fejlesztőknek az a kihívás, hogy amit az ember nehezen ki tud számolni, az a robotoknak roppant könnyű (lásd pl. matematikai műveletek), de ami az embereknek könnyű, pl. mikor kell egy beszélgetésbe bekapcsolódni, az pedig a robotoknak nehéz.

 

Mesterséges intelligencia a webshopokban

Ma már mesterséges intelligencia segít eldönteni, hogy konkrétan milyen posztokat láss, ez segíthet a támadások kivédésében is. Általában ezeket a robotokat úgy tesztelik, hogy nem szabad, hogy kiderüljön a tesztalanynak, hogy ez mesterséges intelligencia.

A Google bemutatóján egy ember megjegyezte, hogy milyen kedves volt a fodrász hölgy, akivel megbeszélte az időpontot. Aztán megsúgták neki, hogy ő egy mesterséges intelligencia által működtetett robot volt. A Messenger chatbotok szintén gyorsan fejlődnek és pár nap alatt be lehet taníttatni őket.

 

A képek, Insta fejlődése, mert a felhasználói élmény a legfontosabb

És akkor most témát váltva nézzük meg, hogy a képek fejlődésében milyen változások várhatóak. Ez nem más, mint a Camera effect és a Messenger platform fejlesztése…

Csoportok esetében valószínűleg weboldaladba is beilleszthető módon könnyebb lesz toborozni, csatlakozni a különféle platformokhoz. Az Instagram esetében pedig Spotify-ból is megoszthatjuk, amit hallgatunk. Az Instagram már shop-pal régóta rendelkezik és elindult az Instagram Tv is.

De a fejlesztés ilyen funkciók tekintetében várható. Apropó képek, azt tudjuk, hogy a 360 fokos panoráma képeket készítő egyszerűbb kamerák, már nagyságrendileg százezer forintnyi összegért megvásárolhatóak és egész biztos, hogy ezeket is gyakrabban fogjuk használni a közeljövőben. A lényeg, hogy érdemes ezekre a platformokra fókuszálnod, hogy az elsők között legyél és ne pedig az utolsók után kullogj évekkel később.

További infó: Instagram marketing tippek és ingyenes chatbot szoftverek

Keresztes Attila

PR szakon diplomáztam, aztán pszichológiát tanultam. De a működő online marketing + SEO fogásokat számomra a 2005-ben indított vállalkozásom és sok-sok kávé társasága mutatta meg.

…akkor olvad el a 27 pontos ellenőrző listát, hogy tudd, mik a legfontosabb szempontok, ha bereklámozott honlapot szeretnél csináltatni Magadnak. Így nem kell több tucat cikkből és árajánlatból összeszedni a lényeget. 15 perc alatt képbe kerülsz, rengeteg időt, energiát, pénzt és bosszankodást megspórolva!

Related Posts
weblapfejlesztésekcontent marketing, tartalom marketing, tartalommarketing a gyakorlatban, tartalommarketing stratégia, tartalommarketing jelentése