Feltört WordPress honlap vírusmentesítése és weboldal feltörés elleni beállítások (2024)

Home / webfejlesztés / Feltört WordPress honlap vírusmentesítése és weboldal feltörés elleni beállítások (2024)

Miért könnyű, és népszerű a WordPress weboldal feltörése?

Mert sok van belőle és nyílt forráskódú (open source), azaz bárki láthatja a teljes szoftvert, mely szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható például továbbfejleszthető, nem pedig egy zárt rendszer. Élő… Ilyen a Google Chrome, az Android operációs rendszer, a Facebook által használt és továbbfejlesztett phpMyAdmin is.

Attól, hogy nyílt forráskódú, még nem feltétlen ingyenes, szóval ne keverjük a szabad szoftverekkel (free source). Ezt spékeljük meg azzal, hogy a neten egyre nagyobb a forgalom és a bűnözés is, a zsaroló vírusok, egyéb cyber támadások egyre gyakoribbak.

A Covid-19 kezdete és 2020 márciusa között 113%-kal nőtt a netezők száma, 2021 decemberében pedig 27%-kal nőtt az előző év decemberéhez képest az internetezőké. A számok folyamatosan nőttek 2022-ben is:

 

 

              Forrás: https://www.oberlo.com/statistics/how-many-people-use-internet

 

A honlap feltörését egyébként általában programok hajtják végre sorozatban, így nincs benne semmi személyes. Kivétel, ha üzemelteted egy nagy multi honlapját, akkor lehet személyes, Neked szánt kedveskedés.

Ha a WordPress hibáira megírt program gixert talál a weblapodon, akkor bizony még ha imára kulcsolt kézzel, könnyezve könyörögnél neki, akkor is belépne. Nem feltétlen az adminon, hanem akár a pluginokon (bővítmények) keresztül.

Update 2024: Egyre kifinomultabbak és gyakoribbak a támadások. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a függőségünk is egyre nagyobb a digitális eszközök kapcsán, akkor komoly gondban lehetünk. Emellett sok esetben csak pszichológiai megnyugvást ad, ha néhány security plugint telepítünk és utána hátradőlünk, mondván, hogy megtettünk mindent. Pár napja éppen egy ilyen fertőzött plugin okozta a problémát…

Honnan tudod, hogy feltörték a honlapodat és vírusmentesítésre van szükséged?

A legrosszabb az, ha nem is tűnik fel, mert egyre kifinomultabbak ezek a fránya vírusok. Tehát ez nem azért van, mert nem értesz hozzá. Például létezik olyan változat, mely egy intelligens cikket publikál az oldaladon (ami kitörölhetetlen) megfelelő linkekkel, a saját honlapja SEO értékét megnövelve.

És vannak a kevésbé intelligens feliratkozók, akik kommentként 2524 csillió linket helyeznek el a Viagráról sokszor kínai nyelven, hogy szép változatos legyen a honlapod.

Ha gyanús linkek mutatnak az oldaladról kifelé, akkor azokat így tudod tüzetesebben megnézni (böngésző konzol ablakok ellenőrzése): Ctrl + Shift + i együttes megnyomásával, lásd „Fejlesztői eszközök”/”Webfejlesztő eszközök”/”Konzol” ablak megnyitása.

Ha másik weblapra irányít akaratunk ellenére a weboldalunk, akkor az adatbázist is érdemes ellenőrizni: keresésként megadva a weboldalt vagy a keresendő kifejezés nevét. A tartalomra kattintva kilistázza ezeket, és látható is, hogy mi az option value (azaz a konkrét érték). Elképzelhető, hogy az egész rekordot törölni kell.

Ezen kívül az error üzeneteket a log mappában találhatod meg, azok is sokat segíthetnek (ha több gigára rúg az adatállomány, töltsd le és ezzel a programmal nyisd meg: EmEditor).

 

Egyéb árulkodó jelek

  • funkcionalitásbeli probléma, például nem tudsz belépni vagy szokatlan dolgok jelennek meg a képernyőn
  • gyanús felhasználók kerültek a rendszerbe
  • a virusírtó hibát jelez a honlapunk kapcsán
  • érthetetlen módon megnőtt az adatforgalom
  • nagy csökkenés látható a honlap látogatottsága tekintetében, és nem keresnek minket a weblapon keresztül
  • hibaüzenetek jelennek meg
  • ismeretlen IP címmel jelentkeztek be
  • nem elérhető a honlap vagy csak fehér képernyő jelenik meg helyette (nem töltődik be az oldal)
  • Search Console hibákat jelez
  • Google Ads elutasítja a hirdetéseket káros tartalmak miatt

Online ellenőrző programok a vírus kiszűrésére

Ingyenes programok: Google ellenőrző felülete, Pentest, Qualys, Quttera, Web Inspector, Metascan, Hacker Combat

Fizetős programok: SiteLock Pickaweb, Kód ellenőrzésére

A letöltött weboldal tartalmát is ellenőrizhetjük vírusirtónkkal pl. Avast, Nod32 program segítségével.

File-ok szemrevételezése

  •  index.html fájlok
  • .htaccess fájl a gyökérkönyvtárban és egyéb könyvtárban is lehet
  • konfigurációs fájlok (pl. configuration.php,  default.inc, wp-config.php, , functions.php, settings.php,  stb.)
  • header és footer fájlok
  • sablonokhoz is tartoznak index és egyéb funkció fájlok
  • szokatlan módosítási idejű fájlok (pl. 1900 jan. 1)
  • bővítményekhez tartozó funkció fájlok
  • ismeretlen nevű fájlok

Ha sok file-t érint, akkor össze kell őket hasonlítani, lásd „gyári” és mostani file:

 

 

WordPress honlap vírusmentesítése

Feltört WordPress honlap esetén a gyanús file-ok kiszűrése

 

 

Nem árt a readme és licence file-okat is törölni, hogy minél nehezebben lehessen megállapítani, hogy WordPress honlapról van szó.

 

A honlap vírusmentesítés akkor is nyerő számodra, ha ilyeneket látsz a weblapodon:

  • szép kínai és egyéb nyelven íródott spam hozzászólások, publikációk, akik olyan lelkesek, hogy a megkérdezésed nélkül azonnal írnak a honlapodra, úgy 5 percenként 10-szer
  • mindenféle érdekes ismeretlen linkek, felugró ablakok, reklámok jelennek meg az oldaladon

 

Mi történik, ha nem csinálod meg a vírusmentesítést?

Előbb-utóbb kinyírják a honlapodat a zombik, mert a Google is vissza fogja sorolni az oldalt, amiért az nem biztonságos. Lehet, hogy azzal fog kedveskedni a Google, hogy ezt jelezni fogja a user-nek, szép piros „A megnyíló oldal rossz indulatú programot tartalmaz”, „Bejelentett támadó webhely” táblácskával, és az oldaladra sem engedi őt és akkor a honlapodon akkora lesz a forgalom, mint a Holdon vagy egy üres sivatagban.

És nem összeesküvés elméletről van szó, csak nem szeretné, ha a user számítógépe is vírusos lenne. De ne aggódj, lehet velük beszélni (jelezni, hogy nincs már szükséged a szép piros táblácskára) és újra ki süt a Nap…

Ha a user-ek adatai megtalálhatóak a honlapodon adatbázis formájában, mert például hírlevelet, webshopot üzemeltetsz, és kikerülnek (akár nyilvánosan), azt jogilag adatvédelmi incidensnek hívjuk még barátok között is, ami bejelentés köteles. Mi a franc az a GDPR?

Feltört honlap vírusmentesítése

Bármihez is nyúlsz, csak akkor tedd, ha értesz hozzá és nulladik lépésben csinálj backup-ot. A vírusos honlap javítása általában a backup (biztonsági mentés) visszaállításával kezdődik, ha van olyan mentés, amikor még nem volt vírusos az oldal. De ez önmagában kevés, mert így újra feltörhető lesz az imádott weblapod.

Ebben a cikkben leírom pár szóban, hogy mit érdemes WordPress honlap vírusmentesítésénél beállítani, ha nem akarod, hogy deja vu élményed legyen. Ja, és ha nincs backup, akkor a vírusos file-okat kell letisztázni. Ehhez érdemes szakembert felkeresned, de nagy vonalakban leírom ezt is, hogy mi fán terem a vírusos honlap javítása:

  • A vírusmentesítés alkalmával keressük nem a rendszerbe illő file-okat, amiket különböző IP-kről hívnak meg. Ezeket a szerveren lévő látogatottsági statisztikából látni.
  • Gyakorlatilag új, tiszta WordPressre, sablonra, pluginok letöltésére van szükség és csak a htaccess, robots.txt, config, sitemap fájlok, wp-content/uploads mappát hagyjuk meg, illetve amit a pluginok használnak, a többit törölni kell.
  • Természetesen addig a karbantartás tábla fog megjelenni az oldaladon, amíg ezen ügyködsz.
  • Utána ellenőrizzük azokat a könyvtárakat, file-okat, amiket nem töröltünk. Fontos, hogy például a sablon fejléce is tiszta legyen és a phpMyAdmin. Vigyázz, mert a tábláknál is át kell állítani az új jelszót és a wp-config-ban is, ehhez csak akkor nyúlj, ha tényleg értesz hozzá, mert elszállhat az egész honlapod. Még egyszer: előtte csinálj mindenről backup-ot mielőtt bármihez is hozzányúlsz.
  • Ezután jöhet egy biztonsági plugin telepítése.
  • Új jelszóra is szükség lesz mindenhol pl. admin, phpMyAdmin (itt a különleges karakter bekavarhat) stb. (ha egyéb pl. hírlevél szoftvert használsz, akkor ott is).
Wordpress weblapkészítés

    Reszponzív honlapon történik az új jelszóval történő belépés

 

WordPress biztonsági beállítások, vagyis mit tehetsz a WordPress weboldal feltörése ellen?

Sokan azt mondják, hogy butaság bármit beállítani, mert mindent fel lehet törni. Igen, ez igaz, de erről még eszembe jut a régi vicc, hogy elég, ha gyorsabb vagy a másik kirándulónál, ha kerget a medve…

  • Mindig legyen a legfrissebb a WordPress, a pluginok és a sablon (ezzel lezárva a backdoor-okat a hackereknek). Ha nem frissül sokáig, akkor előbb utóbb bajban lehetsz. A biztonsági résekre is írnak scripteket, és azon keresztül is be tudnak törni, tudod nyílt forráskód meg minden…
  • Soha ne használj nem jogtiszta szoftvereket.
  • Az adatbázis is legyen karbantartva (például pluginok táblákat is létrehozhatnak, így a plugin törlésével nem feltétlen törlődnek ezek).

 

  • Töröld azokat a pluginokat, amiket 6-12 hónapja nem frissítettek, az inaktív (használaton kívüli) pluginokkal együtt. Csak olyan plugint telepíts a weblapodra, ami kompatibilis vele és amit lehetőleg gyakran frissítenek (telepítésnél látható).
  • Számtalan security plugin van, de vigyázz, mert ezek egymással is összeakadhatnak például a Wordfence vagy All In One WP Security (van díjmentes része), és fizetős az Ithemes Security Pro bővítmények elég jók. Ezek táblákat is létrehoznak, átírják például a htaccess file-t, így törlésüknél ezt érdemes figyelembe venni (lásd plugin és htaccess reset).
  • Teszteld, hogy a bővítménnyel mennyire biztonságos a weblapod a feltörés kapcsán. Aztán állítsd be és utána is nézd meg ezt az értéket. A honlapot is teszteld, hogy minden funkció megfelelően működik.
  • Rendszeres monitoring, vírusellenőrzés elvégzése.
  • Rendszeres jelszóváltás (adatbázis jelszóval együtt).
  • Legyen lehetőleg eltérő felhasználóneved, mint amit az URL sugall (ha van rá lehetőség), de a plugin is segít ebben és egy bonyolult jelszó (ami a phpMyAdmin-ra is vonatkozik, lásd wp-config file). Ez alap.

 

  • Be tudod állítani, hogy csak néhányszor lehessen próbálkozni óránként az admin felületen, utána letilt a rendszer. El is rejtheted az admin felületet általad kitalált linket létrehozva, és konkrét IP-hez is kötheted (csak te léphetsz be), vagy ki is tilthatsz konkrét Ip-ket. A plugin megmutatja a kísérletezőt Ip és ország alapján, leírja, ha egy file módosításra került, stb., de ne ijedj meg, valószínűleg előtte is nagy volt a forgalom a weblapodon, csak nem tudtád róla, mert nem volt a Wordfence segítségével kilistázva.
  • A file-okhoz való hozzáférés, átírásának, könyvtár listázásának a védelmét is érdemes beállítani. Ezeket htaccess file-ok segítségével is letilthatod, az adott könyvtárba elhelyezve, illetve az eredeti htaccess file átírásával, hogy többek között azt is védd. Vigyázz, mert ez letilthat egyéb funkciókat is például nem olvassa be a képeket az adott WordPress sablonban (több ezer sablon van).
  • Tűzfal beállítása.

 

  • Csak jóváhagyott felhasználó tudjon regisztrálni a honlapodon (a form-okon keresztül is előszeretettel feltörik a honlapot, nemcsak a plugin-okon és belépő adminon keresztül).
  • Van, aki a tábla nevet is megváltoztatja, nem hagyja az eredetit meg (prefix), de ezt is az adatbázisban is kell, szóval óvatosan, mert könnyen elszállhat az egész honlap. Továbbá nem az a lényeg, hogy hol lépett be a támadó, mert utána már valószínűleg mindenhez hozzáfér.
  • Ha osztott szerveren hostols a tárhely szolgáltatódnál (általában ezt használják az emberek), akkor a szomszédon keresztül is betörhetnek Hozzád, szóval mindig légy résen.
  • WordPress (verzió) elrejtése, ezt is állítsd be.
  • A file-ok feltöltésének méretét is korlátozhatod…
  • Captchát telepíthetsz az Akismet plugin-on kívül a spam-ek ellen.
  • Kérhetsz rendszeresen jelentést a weblapod állapotáról, ill. infót, ha éppen dacolnak a honlapoddal.
  • Letilthatod, hogy ne lehessen másolni a weblapod tartalmát.
  • Érdemes a robots.txt könyvtárba tiltani a WordPress egyes könyvtárainak beindexelését, sőt konkrét robotokat is letilthatsz.

 

Sorolhatnánk tovább, de a security plugin adja magát, és vár a család, a lényeget már úgyis leírtam. Szóval, hajrá!

Ha pedig nem hiányzik a macera, akkor ezt Neked ajánlom!

Keresztes Attila

KKV számára épít csapatunk, komplexen, testre szabott WordPress alapú, tovább fejlesztett honlapot/webshopot garanciával. Fontos, hogy ezek ne csak szépek legyenek, hanem folyamatos bevételt is biztosítsanak.  Jómagam ezt a folyamatot segítem elő a megfelelő kommunikáció, határidők betartása és minőség megteremtésével. PR szakon diplomáztam és 2005 óta rengeteg céget tettünk sikeressé.

Related Posts
Google keresőWordPress weboldal készítés árak