A weboldal üzemeltetés árak miért különböznek egymástól?

Home / webfejlesztés / A weboldal üzemeltetés árak miért különböznek egymástól?

Miért kell a honlap üzemeltetés árak iránt érdeklődnöd?

Azért, mert, ha nem értesz a weboldal üzemeltetéshez és nem tartod karban a honlapodat, akkor idővel a funkciók nem fognak működni, vírusos lesz és ha az ügyfelek adatai is megtalálhatók rajta, akkor azt jelentened kell a megfelelő hatóságnak. Lehet, hogy meg is bírságolnak és legrosszabb esetben újra kell csinálni az egész honlapot, ill. a Google is kizárhat a keresőjéből.

 

Rendben, de miből tevődnek össze a weboldal üzemeltetés árak?

Több összetevő van, mert nincs két ugyanolyan honlap. Nézzük meg ezeket külön-külön. Most a WordPress honlap karbantartás árakat vesszük sorra.

 

Milyen rendszert használsz?

A weboldal üzemeltetés árak esetében a legfontosabb kérdés, hogy milyen rendszert használsz. Saját fejlesztésű honlapot, vagy nyílt forráskódú rendszert (WordPress, Joomla, Drupal), vagy bérelhető weboldalt (Wix), webáruház (Shopify, Shoprenter, Unas) stb.?

A bérelhető webáruházak havi díja tartalmazza a hosting költséget és a frissítést, karbantartást. Az egyedi fejlesztésű honlapok és WordPress esetében a webfejlesztődnek kell fizetned ugyanezért.
Ha van időd, kedved és affinitásod foglalkozni vele, akkor meg is tanulhatod a csínját-bínját a WordPress honlap üzemeltetésnek.

 

Mekkora a weblapod?

Nem mindegy, hogy pár aloldalból áll összesen a weblapod, vagy egy 10.000 terméket tartalmazó, komolyabb webáruházról beszélünk, ahol akár gyakrabban kell frissíteni a dolgokat. Ez is meghatározó lehet a honlap üzemeltetés árakat illetően.

Mit tartalmaz a weboldal üzemeltetés ár?

Elsősorban a hosting szolgáltatást és a domain fenntartás költségét. Ezek kötelezőek egy honlap esetében. Külön cégnek is fizetheted, de érdemes egy céget megbízni vele. Így egymással kompatibilis minden a beállítások tekintetében és vélhetően nem feledkezel meg a meghosszabbításról. A levelezést is érdemes ugyanitt intézni.
Egyszerűbb honlap esetében a legolcsóbb csomag jelenleg nagyjából évente 10.000-20.000 Ft. Általában ebben a kötelező SSL tanúsítvány költsége is benne van.
Vannak olyan, például felhő alapú tárhelyek, ahol már a védelem a szerveren rajta van, így nem feltétlen kell külön security pluginokat telepíteni és villámgyors a honlap betöltődése. Ezek újabb technológiát alkalmaznak és drágábbak is többnyire. Ilyen felhő alapú tárhelyet biztosít példának okáért a Google Closte néven.

A weblap helyének és domain nevének bérlését nem tudjuk kikerülni. Igényelhetünk a domain névvel megegyező e-mail címet is, de emellett karban is kell tartanunk a honlapunkat. Nézzük meg, hogy ez milyen honlap üzemeltetés árakból tevődik össze.

Sokan csomagokban gondolkodnak, mert így könnyebb értékesíteni, de mi értelme eladni azt, amire nincs szükséged? Ezért mi mindig személyre szabott árakban gondolkodunk.

Először is szükség van főleg WordPress honlap vagy webshop esetén (WooCommerce) arra, hogy tűzfallal és egyéb beállításokkal védjük a honlapunkat, mert a nyílt forráskódú és legnépszerűbb WordPress-t előszeretettel törik fel. Ez többnyire automatikusan történik, nincs benne személyes érintettség.

A lényeg, hogy a védelem kialakítása után szükség van a rendszeres frissítésre. Ez három fronton történik. A WordPress core, a pluginok és a grafikai sablon kerül frissítésre.

Azonban a sok ezer WordPress fejlesztő, akik a pluginokat írják nem egyeztetnek előtte egymással. Ezért összeakadhat a rendszer. Emiatt a nulladik lépés a back up elkészítése. Ezt rendszeresen csináld meg. És tedd is el, mert szükség lehet rá, ha például mégis vírusos lesz a weblapod.

A honlap üzemeltetés árak általában ezt is tartalmazzák. Fontos, hogy teljes mentés legyen, ne csak a módosítások legyenek elmentve, lásd inkrementális mentés.

A legjobb a hosting szolgáltató szoftverét használva, akár rábízni a dolgot, mert a biztonsági mentés elkészítése során meghibásodhat egy file. Ez többnyire akkor derül ki, amikor visszatöltöd. De akkor már gondba leszel…
Emellett a pluginokat nem mindig érdemes azonnal lefrissíteni, mert idővel jönnek ki a gyermekbetegségek, amiket majd később módosítanak. A grafikai sablon pedig használhat fizetős pluginokat, amikre lehet, hogy nincs meg a licensz, így ugyan be lett állítva a honlapodon, de nem fog például frissülni.

Ezekre is ügyelni kell. Találkoztam olyan esettel, amikor jogtiszta volt a grafikai sablon, de gyanús volt, hogy hónapokig nem jött ki frissítés. Aztán kiderült, hogy az az oka, hogy a könyvtár rosszul lett elnevezve és ezért tévesen azt írta ki a dashboard-on a WordPress, hogy minden update.
Ezen kívül fontos szempont, hogy az elavult bővítményeket töröljük. Helyettük mást állítsunk be. Ugyanis, ha már 1-2 éve nem kapott frissítést, akkor ebből problémák adódhatnak. Nézzük meg, hogy adott ingyenes bővítmény fenn van-e a wordpress.org oldalon.

A weboldalt le kell ellenőrizni, hogy a frissítés után megfelelően működik-e. Ilyenkor is felléphetnek komplikációk. A felesleges dolgokat (file-ok, grafikai sablonok, log üzenetek, pluginok és táblák, amik nincsenek használatban) lehet törölni, mert ezek biztonsági rést is létrehozhatnak.

Emellett a biztonsági jelentéseket meg kell nézni, rendszeresen scannelni kell a honlapot, hogy lássuk nem fertőződött-e meg. Ez sokszor manuális ellenőrzést is jelent szemrevételezés formájában, mert a scannelés során általában csak adott mintázatok szűrhetőek ki.

Elképzelhető, hogy többnyire angolul kelll levelezni egy plugin írójával és ha nem kapunk választ, akkor is meg kell oldani problémákat, akár webfejlesztés keretein belül. Szükség lehet IP címek letiltására vagy egyéb beavatkozásra igény esetén.

A szervert is lehet scannelni és a Search Console is jelezheti, ha vírussal van dolgunk. Sokan emellett a honlap üzemeltetés árakba belekalkulálnak némi honlapmódosítási, tartalomfeltöltési vagy moderálási segítséget is. De szó lehet a tárhelyszolgáltatóval történő kapcsolattartásról is. Általában ezek szoktak beletartozni a weboldal üzemeltetés árakba.

 

A konkrét honlap üzemeltetés árak a piacon

Általában 3 csomagot szoktak felajánlani a fenti feladatok függvényében. Az első 10.000-20.000 Ft, a második 20.000-30.000 Ft és a harmadik 30.000 Ft feletti összeget takar. Van ennél olcsóbb és drágább megoldási is természetesen a piacon.

 

Kit érdemes kiválasztanod?

Kevesen tudják, de a honlap felépítéséhez sokszor nem kell programozói tudás, de a fenntartásához, a hibák javításához, vírusmentesítéshez már annál inkább. Ezért a legjobb, ha olyan céggel dolgozunk, aki mindkettőben jeleskedik és pozitívak a visszajelzések. Alapnak kellene lennie, de a megbízhatóság lényeges pont, amit azonnal tesztelhetünk. Ne csak önmagában az árat nézzük, ami nyilván fontos, de amellett rengeteg más tényező is labdába rúg.

Keresztes Attila

KKV számára épít csapatunk, komplexen, testre szabott WordPress alapú, tovább fejlesztett honlapot/webshopot garanciával. Fontos, hogy ezek ne csak szépek legyenek, hanem folyamatos bevételt is biztosítsanak.  Jómagam ezt a folyamatot segítem elő a megfelelő kommunikáció, határidők betartása és minőség megteremtésével. PR szakon diplomáztam és 2005 óta rengeteg céget tettünk sikeressé.

Related Posts
nyereséges webshopweboldal átalakítása