Grafikai sablonok, nyílt és egyéb forráskodú szoftverek

Home / grafikusok / Grafikai sablonok, nyílt és egyéb forráskodú szoftverek

Vajon mi a különbség a nyílt forráskódú (ingyenes) programozások, grafikai sablonok és az egyedileg elkészített programok között? Nyilván a semmiből elkészíteni valamit nehezebb és idő igényesebb, mint meglévő sablonokat átszabni. Nézzük meg ezeket a lehetőségeket.

Ha éppen olvasási fóbiád van🙂 és szeretnéd szóban vagy írásban rövidre zárni, akkor szeretettel állunk rendelkezésedre ezen a módon is: kapcsolat

Miért olcsóbb a nyílt forráskodú (szabad) program, illetve grafika és mik az előnyei és hátrányai?


Ezek nyílt forráskodú (ingyenes) programok, szoftverek és grafikai sablonok (bárki számára elérhetőek az Interneten). Így ez nem egyedi grafikai és programozói tervezést jelent, ezáltal más is fel tudja ezeket a képsablonokat, programokat és egyéb megoldásokat használni (hiszen ezek már meglévő mások által is felhasznált megoldások), melyet folyamatosan fejlesztenek. Ezáltal azonban nem lesz egyedi a honlapunk, de költségkímélőbb, hiszen kevesebb munka van vele.

A nyílt forráskodú programozás előnye, hogy felhasználó barát módon mi is újabb opciókkal ki tudjuk egészíteni a CMS (tartalomkezelő) rendszerünket, ha később újabb lehetőségekkel bővíteni szeretnénk weboldalunkat (pl. bloggá vagy webshoppá alakítani, újabb funkciókat pl. kereső funkciót, naptárt bekapcsolni stb.). És emellett honlapunk szöveges és képi tartalmát is meg tudjuk változtatni, persze csak korlátozottan, mert a kész sablonok bármit nem engednek meg a számunkra.

Ha ilyet rendelünk meg, akkor nem a grafikai munkákért vagy programozásért fizetünk (hiszen azok elérhetőek az Interneten), hanem a testreszabásukért és összerakásukért kell fizetnünk, mely a megrendelés összetettségének függvénye és sokszor elég komplex feladatnak bizonyulnak a beállításokkal, telepítéssel, tördeléssel, egyedi igényeknek megfelelő átalakításokkal tartalmak feltöltésével együtt.  Ha ezt a megoldást választjuk fontos, hogy a későbbiekben betartsuk a frissítési előírásokat, megfelelő módon használjuk weboldalunkat, hogy döccenőmentes  módon működjön honlapunk és ne lehessen feltörni azt.

 


Van lehetőség variálni a nyílt forráskodú és hagyományos értelemben vett grafikai tervezést és programozást az egyedi megjelenés jegyében

A meglévő képsablonoknak lehet módosítani a grafikáját, így egyedivé válik. Sőt,arra is van lehetőség, hogy iparművész tervezze meg a weboldalunk grafikáját és csak a nyílt forráskodú programot használjuk fel, mely (láthatatlanul) működteti a weboldalunkat és így ugyanúgy felhasználó barát módon mi magunk is tudjuk a későbbiek folyamán megváltoztatni annak tartalmát, vagy bővíteni a programozást.

Nyílt forráskodú megoldások közül:

1. Képi sablonok:

Klikk ide és rögtön megjelennek a képek  (emellett a jobb oldalon kék színnel jelzik a címek az újabb kategóriákat pl. Most Popular, Newest Themes stb., itt is lehet válogatni)

Ezen kívül lehetőség van téma alapján is megkeresni az adott képsablont, írjuk be angolul a Google-ba (pl. ha kávéval kapcsolatos weboldalt szeretnénk, akkor: Best top free coffee themes for wordpress.


Vannak megvásárolható, professzionális honlapok is

Ezek a nyílt forráskodú kész sablonra épülve vásárolhatóak meg azt kiegészítve (kb. 50-60 dollár az áruk): íme néhány

2. Képgalériák, melyek tetszőlegesen beilleszthetőek a honlapba:

Néhány ingyenes galéria elérhető a nyílt forráskódú pluginok közül, de ezek napról napra bővülnek: Zen, Stack, Promo, Flow, Line, Box, 3d Wall, Art, Next Gen. Ha megvan a megfelelő stílus, akkor természetesen van lehetőség a módosításra azon belül, de ez többlet munkát generál. Hiszen az igény alapján a programozónak át kell programoznia a képgalériát (pl. gyorsabb legyen, máshol legyen a gomb stb.).

Reszponzivítás (eszköz függetlenség) és a megfelelő tárhely szolgáltató, mely biztosan tudja üzemeltetni honlapunkat 

Nem árt arra is figyelni, hogy mobilról, illetve más eszközről is megfelelően működjön a honlap, ami alap követelmény (régóta a Google keresője ezt is figyelembe veszi, a honlap előresorolási statisztikájában és egyre többen mobilról neteznek).

Érdemes a tárhelyszolgáltatónkat is megkérdezni, hogy rendelkezik-e megfelelő kapacitással a szerver, ahol a honlapunk van éppen, főleg, ha hírlevél szolgáltatást is szeretnénk üzemeltetni. Természetesen ebben is tudunk segíteni és akár konkrét céget is tudunk ajánlani.

Egyedi programozás és grafikai tervezés a nyílt forráskodú megoldások helyett

És, most nézzünk néhány példát az egyedi grafikai tervezésre (ezek nem sablonok, hanem iparművészek által elkészített egyedi tervek) és képgalériára (klikk ide). Az egyedi programozás a grafikához hasonlóan azt jelenti, hogy a semmiből a programozó az ügyfél kérésének megfelelően programozza le a funkciókat, melyre szükség van (akár több tervet is elkészítve).

Utolsó lépés

Ha sikerült meghozni a döntést, hogy melyik megoldást érdemes választani, akkor már csak a pontos igényeket kell kitalálni (pl. 6 menüpontot szeretnék a weboldalamon), hogy lássuk azt, hogy mennyi idő alatt milyen áron készül el az elképzelésünk.

Részletekhez klikk ide.

Itt van lehetőség konkrét árajánlatot kérni, a megjegyzésbe feltétlenül írjuk bele, hogy nyílt forráskodú vagy egyedi programozást és grafikát szeretnénk-e, hiszen ez nagyban megváltoztatja az árakat. És a nyílt forráskodú megoldásnál a sablon nevét és linkjét, illetve, ha képgalériára is szükség van, akkor annak nevét is küldjük el, hogy pontosan lássuk az igényeket. Köszönjük.

Ha valami nem világos vagy szeretnéd átbeszélni a dolgokat (pár perc alatt rövidre zárni), akkor készségesen állunk rendelkezésre: kapcsolat


PR szakon diplomáztam, aztán pszichológiát tanultam. De a működő online marketing + SEO fogásokat számomra a 2005-ben indított vállalkozásom és sok-sok kávé társasága mutatta meg.

Related Posts

Privacy Policy Settings

google-analytics
kerdőívek formokweblapkészítés