Grafikai sablonok, nyílt és egyéb forráskódú szoftverek

Home / fejlesztés / Grafikai sablonok, nyílt és egyéb forráskódú szoftverek

Vajon mi a különbség a nyílt forráskódú (pl. ingyenes) programozások, grafikai sablonok és az egyedileg elkészített programok között? Nyilván a semmiből elkészíteni valamit nehezebb és időigényesebb, mint meglévő sablonokat átszabni. Nézzük meg ezeket a lehetőségeket.


Miért olcsóbb a nyílt forráskódú (szabad) program, illetve grafika és mik az előnyei és hátrányai?

A nyílt forráskódú (szabadon másolható, fejleszthető) szoftverek és grafikai sablonok általában bárki számára elérhetőek az Interneten. Ez azt jelenti, hogy akár ingyenesen letölthető és azt átszabva Te is létre tudsz hozni egy honlapot.

Így ez nem egyedi grafikai és programozói tervezést jelent, ezáltal más is fel tudja ezeket a képsablonokat, programokat és egyéb megoldásokat használni (hiszen ezek már meglévő mások által is felhasznált megoldások), melyet folyamatosan fejlesztenek. Ez költségkímélőbb megoldás, hiszen kevesebb munka van vele, mintha a 0-ról kellene az egészet felépíteni. Ilyen pl. a WordPress.  Hallottál már róla?

A nyílt forráskódú programozás előnye, hogy felhasználóbarát módon mi is újabb opciókkal ki tudjuk egészíteni a CMS (tartalomkezelő) rendszerünket, ha később újabb lehetőségekkel bővíteni szeretnénk weboldalunkat (pl. bloggá vagy webshoppá alakítani, újabb funkciókat pl. kereső funkciót, naptárt bekapcsolni stb.). Nem kell ezeket külön fejleszteni, leprogramozni. És emellett honlapunk szöveges és képi tartalmát is meg tudjuk változtatni, persze csak korlátozottan, mert a kész sablonok bármit nem engednek meg a számunkra. Persze bármikor bele lehet nyúlni fejlesztőként és meg lehet variálni a funkciókat. Ez azonban összeakadhat a folyamatosan frissülő rendszerrel, amit sok ezren update-elnek megállás nélkül.

Ha ilyet rendelünk meg, akkor nem a grafikai munkákért vagy fejlesztésért, programozásért fizetünk (hiszen azok elérhetőek az Interneten), hanem a testreszabásukért és összerakásukért kell fizetnünk, mely a megrendelés összetettségének függvénye és sokszor elég komplex feladatnak bizonyulnak a beállításokkal, telepítéssel, magyarítással, tördeléssel, egyedi igényeknek megfelelő átalakításokkal tartalmak feltöltésével együtt.

Ha ezt a megoldást választjuk fontos, hogy a későbbiekben betartsuk a frissítési előírásokat, megfelelő módon használjuk weboldalunkat, hogy döccenőmentes  módon működjön honlapunk és ne lehessen feltörni azt. Ez nyilván a honlap tulajdonos feladata és ez mindenkire igaz, bármilyen rendszerben gondolkodik. Előnye, hogy mi magunk is megtanulhatjuk kezelni, szerkeszteni a honlapunkat. Hátránya, hogy sokszor nagyon bonyolult pl. html kódokból áll az oldal, ami nagyon lassú. Mivel nyílt forráskódú, így könnyebb feltörni is és sok esetben korlátozott a funkcionalitása.

 

Van lehetőség a mixre is

Nem muszáj teljesen ingyenes weboldalban gondolkodnunk. Hanem arra is van lehetőség, hogy megvásárolunk az alap rendszerhez egy professzionális megjelenést biztosító sablont, mely kb. 70-80 dollár Áfával (VAT). És ezt szabjuk személyre. Átrendezzük, hogy azok az elemek, funkcionalitás és az a színvilág jelenjen meg, természetesen a megfelelő szöveggel, amire éppen szükségünk van.

Az is megoldás lehet, hogy pl. iparművész tervezőgrafikus terveket készít (nem meglévő sablonok közül választunk) és annak hátterében működtetjük a nyílt forráskódú vagy egyedi programozású, fejlesztésű weblapot.

Tehát vannak ingyenes és pénzes sablonok a működés és grafikai megjelenés tekintetében, melyeket lehet egymással ötvözni. Sőt, különféle funkcionalitás kiegészítésére pluginok (bővítmények) is rendelkezésre állnak. Hasonlóan ahhoz, mint mikor pl. a Google Play-ről letöltesz egy új alkalmazást a telefonodra.

 

Reszponzivitás (eszköz függetlenség) és a megfelelő tárhely szolgáltató, mely biztosan tudja üzemeltetni honlapunkat 

Nem árt arra is figyelni, hogy mobilról, illetve más eszközről is megfelelően működjön a honlap, ami alap követelmény (régóta a Google keresője ezt is figyelembe veszi, a honlap előresorolási statisztikájában és a többség már mobilról netez).

Érdemes a tárhely szolgáltatónkat is megkérdezni, hogy rendelkezik-e megfelelő kapacitással a szerver, ahol a honlapunk van éppen, főleg, ha hírlevél szolgáltatást is szeretnénk üzemeltetni. Természetesen ebben is tudunk segíteni és akár konkrét céget is tudunk ajánlani.

 

Egyedi programozás és grafikai tervezés a nyílt forráskódú megoldások helyett

És most térjünk rá az egyedi grafikai és programozói, fejlesztői részre. Az egyedi programozás a grafikához hasonlóan azt jelenti, hogy a semmiből a programozó az ügyfél kérésének megfelelően programozza le a funkciókat, melyre szükség van (akár több tervet is elkészítve). Ez természetesen egy sokkalta idő- és energiaigényesebb megoldás, mely az árakat is minimum megduplázza.

 

Utolsó lépés

Ha sikerült meghozni a döntést, hogy melyik megoldást érdemes választani, akkor már csak a pontos igényeket kell kitalálni (bár fordítva még hatásosabb lehet a dolog). Pl.  milyen funkcionalitásra van szükségünk, lásd bankkártyás fizetés (Barion, Simple Pay, Braintree, PayPal), online marketing konverziómérő szoftverek pl. hőtérkép használata, intelligens pop-up ablak, mesterséges intelligencia használata és így tovább.

Keresztes Attila

PR szakon diplomáztam, aztán pszichológiát tanultam. De a működő online marketing + SEO fogásokat számomra a 2005-ben indított vállalkozásom és sok-sok kávé társasága mutatta meg.

…akkor olvad el a 27 pontos ellenőrző listát, hogy tudd, mik a legfontosabb szempontok, ha bereklámozott honlapot szeretnél csináltatni Magadnak. Így nem kell több tucat cikkből és árajánlatból összeszedni a lényeget. 15 perc alatt képbe kerülsz, rengeteg időt, energiát, pénzt és bosszankodást megspórolva!

Related Posts
webshop készíteseweblapfejlesztések