WordPress / egyedi vagy Wix honlapkészítésben érdemes-e gondolkodnod?

Home / webdesign / WordPress / egyedi vagy Wix honlapkészítésben érdemes-e gondolkodnod?

A KKV szektorban túl nagy luxus lenne honlap nélkül tevékenykedni. A kérdés az, hogy egyedi készítésű, vagy WordPress, esetleg Wix honlapkészítésben érdemes-e gondolkodnod, ha honlapra vagy webshopra van szükséged éppen.

Mit jelent az egyedi honlapkészítés? 

Régen csak ilyen honlapokat készítettünk, mert másra nem volt lehetőség. A webdizájner elkészített egy-két tervet, hogy hogyan fog kinézni az oldal. Miután az ügyfél kiválasztotta az egyiket, a site-builder összerakta azt. A webfejlesztő pedig a funkcionalitásért felelt. A háttérben működő adatok gyűjtését, lásd adatbázistevékenység is ő hajtotta végre. Ha például szükség volt egy hírlevélrendszerre vagy más adatok bekérésére és azok rögzítésére.

Idővel, hogy ne kelljen mindig a 0-ról mindent megcsinálni, létrehoztak sablonokat. Ma már ott tart a dolog, hogy kisebb felkészültséggel össze lehet „klikkelni” egy egyszerűbb honlapot. A drag-and-drop (fogd és vidd) módszerrel mindez egyre könnyebben megvalósítható. Már nem feltétlenül kell hozzá grafikus, site-builder és webfejlesztő, lásd WordPress és Wix honlapok.

Az egyedi fejlesztésű honlapok előnyei

  • Bármit meg lehet valósítani, ha nagyon specifikus a cél, például ha számlázó programként működik majd a honlap, akkor mindenképpen érdemes ebben gondolkodni.
  • Egyszerű forráskóddal rendelkezik, mely jobb esetben gyorsan betöltődik, lásd gyors weboldal.
  • Zárt forráskódú, azaz nem lehet a motorháztető alá nézni, ezáltal nehezebb dolguk van a heckereknek.
  • Egy ember / csapat fejleszti, így általában nem kell attól félni, hogy összeakadnak egymással a pluginok (bővítmények).
  • Egyedinek szokták mondani, bár ez vitatható, mert ez esetben ránézésre meg lehetne állapítani, hogy melyik honlap készül egyedileg vagy nyílt forráskódú rendszerrel (open-source).

Az egyedi fejlesztésű honlapok hátrányai

  • Lassabban készül el, de ez nem lehet fő szempont egy hosszú évekig használatos honlap esetén.
  • Jóval drágább, akár a többszöröse is lehet a WordPress-hez képest, mert több szakember, hosszabb munkájára van szükség.
  • Mivel egy ember / csapat fejleszti, függőségi viszony alakulhat ki és nem biztos, hogy más cég is szívesen továbbfejleszti, karbantartja a rendszert (mire kiismerjük más munkáját, újat tudunk létrehozni, mely után felelősséget is tudunk vállalni).

WordPress honlap

Mit jelent a WordPress honlapkészítés?

A legnépszerűbb megoldás ma a piacon. Sok millióan használják ezt a rendszert, körülbelül a honlapok egyharmada WordPress alapú. Ingyenesen elérhető a sablon, melyet folyamatosan fejlesztenek. Vannak bővítmények, amiért fizetni kell, de így nem kell megfizetni külön a webfejlesztőt. Mert nagyon sok minden beállítható – Grafikai sablon is rendelkezésre áll és ezek közül is vannak díjmentes megoldások. A honlap összerakásáért kell fizetni, illetve, ha nagyon speciális az igény, mert ebben az esetben tovább kell fejleszteni a rendszert.

De a legfontosabb dolgokat egy honlap, blog és webshop rendszer esetében alapból tudja. Könnyedén átpakolható, átszínezhető, magyarítható, stb. Sőt, nagyon igényes, reszponzív sablonminták is vannak, amikben csak a képeket, szöveget kell lecserélnünk és máris készen van a weblapunk.

Mik a WordPress előnyei?

  • Viszonylag könnyedén, akár Te is tudsz vele profi honlapot, blogot, webshopot létrehozni, de költségkímélő módon szokták a cégek is elkészíteni (ha nem túl összetett a projekt).
  • Hamar elkészül.
  • A nyílt forráskód miatt minden átlátható és bári továbbfejlesztheti.
  • Nincs függőség, a weboldalkészítő cégek nagy része szívesen dolgozik vele, akár a karbantartást illetően is.
  • Folyamatosan ingyenesen fejlesztik és viszonylag olcsó a fenntartása is.
  • Webfejlesztő, webdizájner, site-builder nélkül is elkészíthető, továbbfejleszthető plugin-okkal, de egyedi webdizájn tervek alapján is használható a WordPress motor vagy egyedi készítésű arculattervvel, logóval is tudod használni.

Mik a WordPress hárányai?

  • Különleges, speciális funkciókat nem tud, melyek általában webfejlesztővel fejleszthetők tovább, de akármit azért nem lehet megvalósítani, vagy csak erős kompromisszummal (érdemes előre tisztázni a kívánalmakat).
  • Nyílt forráskódú, így könnyebben feltörhető, mert teljesen átlátható a forráskód és mindig akadnak biztonsági rések, amik csak idővel szűnnek meg.
  • Előfordulhat, hogy a fejlesztői megoldások „összeakadnak” egymással. Ilyenkor fel kell venni a kapcsolatot többnyire fórumon a  bővítmény írójával, akik készségesen szoktak általában 1-2 napon belül segíteni.
  • Megeshet, hogy a bonyolultabb forráskód lassítja az oldalt, ami elég fontos rangsorolási tényező keresőoptimalizálási szempontból (erre is vannak bővítmények, amik segíthetnek).
  • Vannak típushibák, amik javítása nem mindig történik meg, ilyenkor kompromisszumra van szükség.
  • Előfordulhat, hogy nem fejlesztik tovább a grafikai sablont, vagy bővítményt, ilyenkor nem árt másikat választani, hogy működjön a funkcionalitás és ne törjék fel a honlapunkat.
  • Nagyobb forgalom esetén lehet vele probléma, bár ez általában szerver kérdése, hiszen legnépszerűbb hírportálok is használnak WordPress-t.
  • Gyakrabban szükség lehet a frissítésre.

Mi a különbség a WordPress és Wix között?

A WordPress egy CMS (Content Management System), mely segítségével grafikus, programozó, site-builder nélkül is fel tudod építeni honlapodat. Ez lehet egyszerű honlap, blog, vagy webshop, illetve egyszerre mind a három egyben. A Wix ezzel szemben csupán egy egyszerű weboldalépítő.

Hogyan működik a Wix honlapkészítés és karbantartás a WordPresshez képest?

Jóval egyszerűbb, mint a WordPress. Viszont zárt rendszert követ és egy idő után átvált fizetősre. Ha nincs szükséged testre szabható rendszerre, akkor a Wix is jó megoldás lehet. A Wix-nél csak a domain-t kell megvenned, de a hosting szolgáltatás ingyenes. Azonban nem tudod más tárhely szolgáltatóhoz átvinni a honlapodat. Ezzel szemben a WordPress könnyen, gyorsan telepíthető és bárhol hosztolhatsz vele.

Mivel a Wix-et egy kézben tartva fejlesztik, nagyon egyszerű és letisztult, de korlátozottak a lehetőségek. Nagyjából 500+ a sablonok és 200+ a kiegészítő applikiációk száma. A WordPress azonban teljesen testre szabható ehhez képest, és jóval kifinomultabb rendszer. 11.000+ sablon és 60.000+ bővítmény áll rendelkezésedre. Ráadásul a WordPress-ben is megtalálható a fogd-és-vidd jellegű építő rendszer.

WordPress, fogd és vidd

                          WordPress, fogd és vidd szerkesztőfelület

A Wix-hez nehezebb webfejlesztőt találni, és a honlapkészítés során egyből megjelenik minden, amit szerkesztünk. A WordPress esetén tudunk úgy módosítani, hogy csak a mentés után jelenik meg élesben a változtatás. A Wix-hez van spport, a WordPress-hez nincs, de webfejlesztők, neten található infók, vagy a sablon / plugin support-ja tud segíteni.

A Wix weboldalak általában lassabbak, ami nagyon fontos tényező és az organikus forgalmuk is általában kisebb. Kevésbé rugalmas, testre szabható és havidíjas szolgáltatás keretein belül érhető el. Ha azonban egy nagyon egyszerű weblapra van szükséged, akkor ez is jó megoldás lehet. Azonban tartózkodj az egy oldalas mikro weblapoktól, melyek mivel egy oldalból állnak nem optimalizálhatóak az aloldalak kulcsszóra.

Egyéb tartalomkezelő rendszerek 

Rengeteg egyéb hasznos nyílt forráskodú tartalomkezelő rendszer van még a piacon (szabadon fejleszthető és nem zárt dobozos szoftver). Ezek közül sok olyan van, amik régebben voltak népszerűek, amikor még ezekből kevesebb volt megtalálható az interneten, de ma is nagyon jó szolgálatot tehetnek.

Sokan azért választják ezeket, mert ennek a működését ismerték meg, de ez lehet ízlés és cél kérdése is. Tehát bármelyik lehet jó választás.

Joomla!

Kicsit nehezebb kezelni  a Joomlát, mely nagyjából a piac 5%-át uralja. Hozzávetőlegesen 8.000 bővítménnyel rendelkezik, és aktív online támogatói fórummal. Az objektum-alapú tartalomkezelés is a jó tulajdonságai közé tartozik. A Joomla! a Mambo CMS fejlesztése, és a rendszer USA-ban nagyon népszerű.

A kiterjesztéseket bárki megírhatja magának és fórumon keresztül megoszthatja másokkal is. A háttérprogramok, sablonok, melyek előre megvannak írva, jól felhasználhatóak. Itt sem ingyenes minden bővítmény. Emellett a jogkezelés is sokszor aggályos és a fejlesztés sokszor nagyon költséges is lehet. A bővítmények sokszor igényelnek kézi beavatkozást, de a sablonkezelés felhasználóbarát.

Drupal

A Drupal moduláris megoldás először hasznos diákközösségi megoldásnak indult. Alacsony szintű alaptelepítés tartozik hozzá, amelyet egyéb modulokkal tudunk kibővíteni. A közösség segítségünkre tud lenni a különféle fejlesztések során. Nagyon rugalmas a moduláris elrendezése, 36.000 feletti a bővítő modulok száma és a közösségi kezdeményezéseken van a hangsúly.

1100 feletti disztribúciójával komplex megoldásokat kínál. Gyenge háttér kompatibilitással rendelkezik, a modulok azonban bővíthetőek. Sok extra telepítésre van szükség és ez csak FTP-n keresztül oldható meg, de a több tartományú kezelést jól támogatja.

Egyéb megoldások 

Komolyabb projektek esetén érdemes lehet a TYPO3-ban gondolkodni. Ha pedig a felhasználóbarát működés és akadálymentes hozzáférés az elsődleges cél, akkor a Contao lehet jó megoldás, de emögött a legkisebb közösség áll a háttérben. A Pico egy puritán megoldást biztosító CMS, melyhez nincs szerkesztőfelület.

Így egy egyszerű szövegszerkesztőnek megfelelő modulon keresztül lehet használni és webfejlesztő tud segíteni probléma esetén. Azonban emiatt nincsenek benne bonyolult beállítások, amik ráadásul lelassíthatják is az oldalt. Háttérprogrammal nem kezelhető.

Összefoglalás

A legfontosabb kérdés, amiről eddig nem volt szó, hogy konkrétan mire akarod használni a weblapot és milyen időtávban gondolkozol. Tehát meddig van rá szükséged, mekkora a büdzsé és mennyi idő alatt kell felépülnie. Ha a sok ezer sablon közül egyik sem tetszik, akkor érdemes egyedi tervezésben gondolkodni.

Tolhatsz alá WordPress motort, de, ha nagyon speciális honlapról van szó, akkor egyedi fejlesztésben is gondolkodhatsz. Itt van konkrét infó a WordPress weboldalkészítés árak kapcsán.

Keresztes Attila

KKV számára épít csapatunk, komplexen, testre szabott WordPress alapú, tovább fejlesztett honlapot/webshopot garanciával. Fontos, hogy ezek ne csak szépek legyenek, hanem folyamatos bevételt is biztosítsanak.  Jómagam ezt a folyamatot segítem elő a megfelelő kommunikáció, határidők betartása és minőség megteremtésével. PR szakon diplomáztam és 2005 óta rengeteg céget tettünk sikeressé.

Related Posts
Facebook algoritmusingyenes SEO eszközök