Buktatók: SEO, reklámszöveg és webszövegírás, blog írás árak, PR cikkek + csipet lélektan

Home / SEO (keresőoptimalizálás) / Buktatók: SEO, reklámszöveg és webszövegírás, blog írás árak, PR cikkek + csipet lélektan

Mindenki eladni akar, és ki akar venni?

Minden ember fia éhes és szeretne jóllakni, amihez pénzre van szüksége, többnyire. Ez a lényeg számukra (ösztön) és nem mindig az, hogy korrekt, minőségi cuccot adjon és persze majdnem ingyen, aminek csupán mellékhatása a pénz. De Te, remélem, hogy kivétel vagy és legjobb tudásoddal szolgálod az embereket.

 

Mindig érzés alapján döntünk, avagy a reklámszövegírás anatómiája

A reklámpszichológiáról sokat írtam már, adtam TV interjút, a lényeg, hogy mindig az érzés dönt. Ezt magyarázzuk meg, racionálisan magunknak feleségünknek, barátunknak, anyósunknak stb.

A marketing szövegíró kreatív írása, arról fog szólni, hogy ad egy meghökkentő címet. Az adja el az adott írást. Utána az adott problémáról fog szólni a marketingszöveg. A Te problémádról. Sőt, ez inkább már sales szöveg, ami konkrétan eladni akar. A marketing és sales különbségeiről már volt szó.

És utána jön a csoda: ugye milyen jó lenne, ha a problémád egy pillanat alatt megszűnne? „Hussssssss” és jön a csoda megoldás.

A web szövegírás, illetve bármilyen ütős reklámszövegek lényege így készül el és felajánl Neked egy ellenállhatatlan megoldást. Amiből most kedvezményt is kaphatsz, de időhöz kötve, mert akkor fontosnak tartjuk az ügyet, hiszen hamarosan lejár az ideje annak, hogy igénybe vedd ezt a lehetőséget, ami 2 perce még nem is érdekelt és tök jól megvoltál nélküle.

A reklámszövegírásnál a cím meglovagolhatja a félelmedet és kíváncsiságodat (x ember kapta el a betegséget, pedig elkerülhette volna, ha tudja, hogy a …bla bla), apellálhat, illetve motiválhat presztízs motívumokkal (csak a legjobb férfi engedheti meg magának…) stb. Ez már majdnem szociálpszichológia…

 

A SEO szövegírás miben különbözik ettől?

Jobb esetben attól, hogy vannak kulcsszavak, amik az adott téma kapcsán összegyűjtésre kerülnek, és ennek mentén készül el a cikk. Persze ennek egyre kevesebb a jelentősége. 2020-ban már nem fontos a kulcsszó, mert a nélkül is fel tudja mérni a Google, hogy miről szól az oldalad.

Aztán még linképítéssel szokták ezt kívülről megerősíteni. A szövegírás árak 0,8-1,5 Ft / leütés (szóközökkel) között szoktak mozogni. Ide tartoznak a termékleírások, blog bejegyzések, marketing cikkek, de azért ennél több pénzt is el szoktak kérni, ám ez helyzetfüggő.

A copywriter nagy tudású, de ez nem jelenti azt, hogy polihisztor és akár 50-100 külsős ember is dolgozhat adott témákat érintve és segíthet abban, hogy helyetted megírja a weboldalad, reklám kampányaid szövegét. Ráadásul SEO szempontok alapján végzi el a reklámszövegírást.

 

Mi a helyzet a blog írással, illetve tartalom írásával? Mindenki író lesz, aki még nem az?

Hát, egyre több az ember a Földön és a honlap is. És, ha egy honlap 3 oldalból áll, akkor érdemes rajta releváns tartalmat elhelyezni (rendszeresen). Feltéve, hogy akarunk látogatottságot is. Ha van pl. egy WordPress oldalad, akkor könnyen funkcionál webáruházként, illetve blogként is az adott oldal.

Szóval a rendszeres blog írás fontos cél lehet (SEO optimalizálással ezt imigyen tudod stratégiában gondolkodva megcsinálni). A tartalommarketing és kreatív szövegírás karöltve egyébként csodákra képes.

 

És mi a helyzet a PR cikkek írása terén?

Először is tisztázzuk, hogy a PR cikk írás terén két külön fogalomról beszélünk.

1. Az első változat mikor márkát építünk vevőszerzés céljából és 2500 karakter feletti írásokat hozunk létre. Itt a Public Relations-ra utal a PR és nem az oldal Page Rank értékére. Ára 6.000 Ft-tól több százezres is lehet, mely magába foglalhatja azt is, hogy a különféle platformokon kiküldésre kerül az adott PR cikk, illetve sajtóanyag.

2. A másik alkalommal külső linkeket helyeznek el a PR cikk írása során és kívülről linképítéssel erősítik meg oldalunkat. Ez sérti a Google irányelveket (nem ajánlott), így, ha ezt megneszeli, akkor jaj nekünk. Szóval ezek a cikkek kimondottan linképítési célt szolgálnak. 1000-1500 karakteres cikkekről van szó, és sokszor elég silány a minőségük, mert nem az a lényeg, hogy elolvasd, hanem, hogy linkelve legyen az oldalad. Szerintem ez biztos, hogy nem működik hosszú távon. A stressz elkerülésre és a biztos megoldásra jobb a Google Ads használata.

Igényesebb megoldás, ha belső linkek is vannak a cikkben (külső linkek is fontosak, releváns oldalakra) és váltakozik a hosszúságuk és ne adj Isten tényleg az emberi szemnek szólnak és nem csak a Googlebot-nak. Gondolj bele, ha vacak az oldal, ahonnan belinkelnek Téged, akkor az miért lenne jó Neked? Még fordítva is elsülhet a mutatvány.

 

PR cikk árak: általában 1-30.000 Ft között mozog az áruk, attól függ, hogy milyen erős oldalon kerül publikálásra. Pl. magas DA érték (15-20 feletti), sok like, megosztás, és minőségi backlinkek (nem csak katalógus linkekre gondol most a szerző:)) arról árulkodnak, hogy minőségi az oldal.

Ilyenen érdemes publikálni, főleg, ha egy témáról szól az oldal és olvassák is az emberek. Ez a helyezést javítja egyértelműen a Google keresőben. De szerepük egyre csökken. Ma már az a fontos, hogy milyen gyorsan töltődik be az oldalad, meddig marad ott a user és mit csinál pl. elolvas-e másik tartalmat is, vagy olyan gyorsan elmegy, mintha lavina kergetné.

A PR cikkírás tehát ott kezdődik, hogy felmérjük, hogy milyen oldalra szánjuk és milyen linkek vannak az oldalon, amik kifelé mutatnak. Az agyonlinkelt, manipulatív oldalakat érdemes elfelejteni. Külföldön már leplezett le ilyen oldalakat a Google. Ahogyan a Pingvin algoritmus is kinyírta az addig működő katalógus linkeket. A PR cikkek és linképítés stratégia ennek az utódja. Meg vannak számláva a napjai.

A linképítés egyébként kb. 2-3, vagy akár 6 hónap után mutatja meg hatását. De, ha sok linket kap egyszerre az oldal, akkor akár azonnal előrébb kerülhet a Google keresőben az oldal a rangsorban. DA 25-ös értékű oldalon elhelyezett link egy vizsgálat során kettő, DA25-50 értékű oldalak öt előrelépést hoztak a találati listán. Persze ez sok mindentől függ.

A PR (Page Rank) érték az oldalra mutató linkek számát mérte (ahogyan egy hitelesebb tanulmányra is több forrás utal, egy kevésbé jobban teljesítő tanulmányhoz képest). A PR azonban 2016 óta nyilvánosan nem frissül, pont azért, mert pénzért lehet / lehetett linkeket venni, amik előrébb hozták az oldalt. Minél erősebb oldalak linkelték a honlapodat. Előtte pedig linkfarmok voltak, olyan oldalak, amik csak linkeket tartalmaztak.

Előbb utóbb a Google ezeket a manipulatív eszközöket joggal felszámolja. A PR nem tévesztendő össze a Toolbar PR-ral, mely már szintén nem játszik és egy 10-es skálán mutatta be az oldal minőségét. Aggodalomra azonban nincs ok, mert mérésre a InLink Rank, Page Authority, URL Rank rendelkezésre áll.

Mi azt szoktuk mondani, ha van egy klassz terméked, szolgáltatásod és könyvelőd, akkor a többit nyugodtan ránk bízhatod, hiszen az egész folyamatban tudunk Neked segíteni pl. marketingtervezés, PPC kampány menedzselés, stb.

U.I.: SEO játék: nézd meg, hogy a 24 kulcsszó milyen természetesen megbújik ebben a cikkben, még akkor is, ha már nem olyan nagy ennek a szerepe. De a játék sosem megy ki a divatból.

 

Keresztes Attila

PR szakon diplomáztam, aztán pszichológiát tanultam. De a működő online marketing + SEO fogásokat számomra a 2005-ben indított vállalkozásom és sok-sok kávé társasága mutatta meg.

…akkor olvad el a 27 pontos ellenőrző listát, hogy tudd, mik a legfontosabb szempontok, ha bereklámozott honlapot szeretnél csináltatni Magadnak. Így nem kell több tucat cikkből és árajánlatból összeszedni a lényeget. 15 perc alatt képbe kerülsz, rengeteg időt, energiát, pénzt és bosszankodást megspórolva!

Related Posts
embléma, logócégimage