Valami kinyírta a céged, észrevetted? Avagy honlap nélkül nem létezik a céged

Home / grafikusok / Valami kinyírta a céged, észrevetted? Avagy honlap nélkül nem létezik a céged

FIGYELEM! A következő mondatok alkalmasak a nyugalom megzavarására, csak erős idegzettel, ülve javasoljuk elolvasni eme sorokat.

Ha kkv-ként cégednek nincs honlapja az olyan (marketing szempontból), mintha csak az egyik lábadat használnád arra, hogy elmenj sétálni egyet. Működhet, de rengeteg lehetőségtől eshetsz el.

Ha van honlapod, az olyan, mintha egy plakátot kitettél volna a lakásodban. Belül. Ki fogja megtalálni a sok milliárd weblap közül? A családod? Ők fognak Tőled vásárolni? Ha pl. a böngésző segítségével felmegyünk a netre, akkor csak a jéghegy tetejét látjuk a sok milliárd honlap közül, melyek természetesen egyedi módon jelennek meg mindenki számára az alapján, hogy mit preferált korábban.

A helyes képlet: profi honlap + reklám, csatornák, amiket megnyitsz és így megtalál a kedves publikum, akiknek pontosan Rád van szüksége. Mindenki boldog, hurrá!

Persze sok esetben jobb, ha valakinek nincs honlapja, mintha azt egy olyan „ismerős” rakja össze a számára, aki híján van a tervező és iparművész ismereteknek és fogékonyságnak, mert nem ez a szakmája, csak szeret hobbiból össze-vissza barkácsolni. Sok ilyen honlap „felújításával” bíztak már meg az évek során. Ez nem azt jelenti, hogy ezek mind rosszak, csak, hogy ez is egy külön szakma.

 

Akkor most mi legyen, vagy mi ne legyen?

Érdemes olyan honlapban gondolkodnod, ami hűen tükrözi a céged arculatát. Szép, letisztult. Ehhez arculattervezésre van szükség. Ez utóbbihoz pedig grafikusra. Ez természetesen nem kötelező. Szép honlapokat e nélkül is el lehet készíttetni, akár meglévő sablonok összerakásából. De legyen először online marketingterved. És csak utána fogj hozzá a honlap elkészítéséhez. Ezután jöhet a PPC marketing kampány és persze a SEO alapok is fontosak.

Kritizálni könnyű, így a fenti linkek segítenek részletesen elmagyarázni, hogy pontosan hogyan készítsd / készíttesd el a profi honlapodat és utána hogyan reklámozd be. Sok sikert kívánok hozzá, de előtte még néhány gondolat, ha már így összetalálkoztunk egymással.

A megfelelő grafikai, design elemek pedig a marketing terv alapján készülnek el, és nem fordítva.

Még akkor sem, ha a kutatások bebizonyították, hogy a grafikai tervezés általában 4-5% szerepet játszik az összhang és a marketing szöveghez mérten, de mindenki tudja, hogy ami rossz azt hamarabb észrevesszük, mint ami jó, illetve impozáns, főleg, ha látványtervről van szó.

Gondolj arra, hogy ha egy épület lépcsőházában bandukolsz (ugyebár ez már mindenkivel előfordult) és később vissza kell idézned azt, akkor nem emlékszel rá, mely információ a rövid távú (munka) memóriád tartományában landolt. De ugye megkönnyíti a felidézés egyszerűségét, ha az a bizonyos lépcsőház ízléstelen volt és ne adj isten büdös is. Így már több érzékszervedre hatott az információ „embert nem kímélő ingere”.

Magyarul, ha valami csúnya azonnal észrevesszük.

Másik lényeges dolog, hogy: „Egy kép, grafika többet mond ezer szónál” – ez a grafikusok, design szakemberek kulcsmondata is lehet…

 

Azt hiszem, ahhoz nem kell Einsteinnek lennünk, hogy belássuk, hogy ha átlagosan 5 másodpercet tölt el leendő ügyfelünk a honlapunkon, mely arra biztosan elég, hogy a grafikai megjelenést szemgolyóival végigpásztázza, akkor vitába szállhatunk azzal, hogy a szövegezés a legfontosabb, kivéve, ha villámolvasókkal van dolgunk, akik jobb agyféltekével azonnal lefényképezik az oldalt, de ez egy másik történet…

Ha az oldalt, arculatot, iparművész grafikus készítette el, akkor több az esélye annak, hogy következő lépésben elolvassa az oldalt az illető, miután érzelmeire is hatott a „grafikai tervezés eredménye”, ergo szép, impozáns az oldal. Hiszen ez valahol művészet… azt pedig nem lehet definiálni.

Arról nem is beszélve, csak írva, hogy köztudottan a tudattalanunkra négyszer annyi információ hat, mint amennyi a tudatos énünkre, attól függetlenül, hogy nem tudatos, ahogy a neve is utal rá (lásd Freud topografikus modell).

Az illető tehát nem tudja megmagyarázni miért, de nem fogja vonzónak találni az adott oldalt, mert valaki pl. a webdesigner vagy arculattervező grafikusod rossz eszközt használt fel. Az indoklás nem fontos, a lényeg, hogy megkeresi a konkurenciádat..

Keresztes Attila

PR szakon diplomáztam, aztán pszichológiát tanultam. De a működő online marketing + SEO fogásokat számomra a 2005-ben indított vállalkozásom és sok-sok kávé társasága mutatta meg.

…akkor olvad el a 27 pontos ellenőrző listát, hogy tudd, mik a legfontosabb szempontok, ha bereklámozott honlapot szeretnél csináltatni Magadnak. Így nem kell több tucat cikkből és árajánlatból összeszedni a lényeget. 15 perc alatt képbe kerülsz, rengeteg időt, energiát, pénzt és bosszankodást megspórolva!

Related Posts
Google Ads (Adwords) kampány beállításawebjog, internetes vásárlás elállási jog, vállalkozás kötelező elérhetőség a honlapon