A WordPress honlapkészítés előnyei / hátrányai

Home / webfejlesztés / A WordPress honlapkészítés előnyei / hátrányai

Mikor érdemes és mikor nem érdemes WordPress honlapban gondolkodnod? Mennyibe kerül mindez? Ezen infók nélkül miért hibáznak sokan és bánják meg mindezt utólag? Mint mindennek, a WordPress honlapkészítésnek is van előnye és hátránya. A témát már korábban érintettük: WordPress / egyedi vagy Wix honlapkészítésben érdemes-e gondolkodnod?

Először mindenképpen mérd fel, hogy mire van szükséged. És azt is vizsgáld meg, hogy a jövőben mik lesznek az elvárások. Ha például sokezer termékes webshopban gondolkozol, akkor azt előre tudnia kell a webfejlesztőnek. Mert később problémát okozhat, ahogy egy ház elkészítésénél sem mindegy, hogy milyen alapot készítünk el.

Mi az a WordPress?

Olyan tartalomkezelő rendszer, mellyel fejlesztői, grafikai tudás nélkül is tudsz Magadnak weboldalt, blog oldalt, webshopot építeni. A legnépszerűbb, ingyenes nyílt forráskódú rendszer. De maga a honlap felépítése, illetve a profi megjelenést adó grafikai sablon pénzbe kerül.

Mi a WordPress honlapkészítés előnye?

  • Nincs függés a webfejlesztődtől, mert a rendszert szinte mindenki ismeri, és bármikor tovább tudja Neked fejleszteni.
    Az egyedi fejlesztésű honlapot általában az tudja frissíteni, aki elkészítette. És ő tudja tovább fejleszteni, ha bármire szükséged van. Sőt, van olyan konstrukció is, mikor nincs külön admin felület és így nem tudod szerkeszteni az adott tartalmaidat. Csak akkor, ha fejlesztődnek elküldöd az igényeidet és ő amikor ráér akkor fogja azt megcsinálni. Ráadásul azért plusz pénzt is fog kérni folyamatosan.
  • Gyorsan elkészül.
    A sablonoknak köszönhetően nem a 0-ról kell elkészíteni, így viszonylag hamar elkészül. Rekordunk egy nap volt. Nyilván ez függ attól, hogy mekkora tartalomról beszélünk és milyen egyedi igényekről.
  • Olcsón megvásárolható.
    Szintén a többnyire ingyenes sablonoknak köszönhető, hogy kevesebb munka van velük, mint az egyedi fejlesztésű honlapokkal.
  • Akár Te is létre tudod hozni saját honlapodat, és utána szerkeszteni is tudod.
    Ehhez csupán egy domain névre és webtárhely bérlésére van szükséged, mely minden honlap esetében szükséges, és nagyjából évi 10-20 e Ft-ba kerül (attól függ, melyik csomagot választod).

Ezen kívül érdemes az ingyenes grafikai megjelenést biztosító sablon helyett megvenned azt, ami mögött folyamatosan megtalálható a fejlesztő. Így ő a hiba esetén és a frissítés miatt is  segítségedre lesz. Ennek a költsége nagyjából egyszeri 5-35 e Ft. Itt több tízezer sablon közül válogathatsz. 

Olyan sablonban érdemes csak gondolkodni – függetlenül attól, hogy ez fizetős vagy ingyenes -, mely kapcsán sok pozitív visszajelzés található a neten. Fontos, hogy folyamatosan frissítésre kerüljön, hogy megfelelően működjön a funkcionalitás, és ne törjék fel a WordPress honlapot.

Kioszthatsz jogosultságokat például adminisztrátor vagy csak olvasás tekintetében, attól függően, hogy mekkora hozzáférést szeretnél biztosítani a másik ember számára. Szerkesztheted a teljes weboldal tartalmát: új menüpontokat hozhatsz létre, képeket, szövegeket, táblázatokat, videót tölthetsz fel és így tovább.

  • Rengeteg lehetőség.
    Több ezer sablon közül válaszhatunk a kinézet tekintetében. Ugyanez igaz a funkciókra is, melyet gyakorlatilag pár percen belül telepíthetünk a WordPress honlapkészítés során. A nagy részük ingyenes. Ez azt jelenti, hogy nem kell a fejlesztőnek 5-15 e Ft-os óradíjon lefejlesztenie az adott funkciót, mely hetekig is eltarthat, hanem azonnal a rendelkezésünkre áll minden, amire szükségünk van.
  • Kedvező áron elérhető.
    A WordPress weboldalkészítés árak azért kedvezőek, mert sok ezren fejlesztik egyszerre ezt a rendszert, és az alap sablonok folyamatosan rendelkezésre állnak, így nem kell egyedi fejlesztésű honlapot a 0-ról összerakni, mely sokkal több időbe és pénzbe kerül.
  • Modern, reszponzív, trendi, letisztult, különleges – amire csak szükséged van.
    Alap a reszponzivitás (minden eszközön: desktopon, mobilon, tableten is megfelelően működik, tördelődik be a WordPress honlap). De emellett meghatározó, hogy a változó grafikai trendeknek is folyamatosan megfelel a WordPress honlap.

WordPress honlap

  • Bármikor tovább fejleszthető a honlap, így bármit létre tudsz hozni segítségével.
    Elvileg a sablonok adnak némi korlátoltságot, de webfejlesztő segítségével általában ez is tovább alakítható. Ha esetleg nem találnánk meg a sok ezer megoldás közül azt a bővítményt (plugint), ami már eleve rendelkezik az adott funkcionalitással.
  • Nemcsak angolul, magyarul is elérhető.
    Ilyenkor a magyar változatot kell innen telepíteni az elején.
  • Probléma esetén sok ezren állnak rendelkezésedre.
    Nyílt fórumok (angolul és magyarul) is elérhetőek. De a sablon vagy plugin íróját is legtöbbször el tudod érni és ha valamilyen hiba van, akkor azt javítják kérésedre. Ilyenkor általában angolul levelezünk és 1-2 nap szokott az átfutási idő lenni. Van ahol konkrét support áll rendelkezésedre és tudsz segítséget kérni.
  • Saját, céges, blog alapú honlapban vagy webshopban, illetve ezek vegyes megoldásaiban is gondolkodhatsz.
    Bármilyen formát választhatsz. A webshop kapcsán rendelkezésre áll a WooCommerce megoldás és természetesen a bankkártyás fizetés sem probléma, jóllehet ennek vannak plusz költségei.
  • Alapul veheted akár a WordPress-t, és azt tovább fejlesztheted egyedi fejlesztéssel.
    A nyílt forráskódú WordPress honlap lényege, hogy tovább fejleszthető. Nem zárt, titkos rendszerről van szó.
  • Egyéni megjelenésben, funkciókban is gondolkodhatsz.
    Arra is van lehetőség, hogy például iparművész tervezőgrafikus a lehető legigényesebb megjelenést megtervezi a honlapod tekintetében (lásd arculattervezés árak garanciával) és ez alapján a site-builder elvégzi a WordPress honlapkészítést. Ez azt jelenti, hogy pontosan, egyéni tervek alapján, úgy fog kinézni a honlap, amilyet csak szeretnél. Így nemcsak a funkciók lehetnek egyediek, hanem maga a grafikai tervezés is.
  • Egyéni megjelenésben, funkciókban is gondolkodhatsz
    Arra is van lehetőség, hogy például iparművész tervezőgrafikus a lehető legigényesebb megjelenést megtervezi a honlapod megjelenés tekintetében (lásd arculattervezés árak garanciával) és ez alapján a site-builder elvégzi a WordPress honlapkészítést.  Ez azt jelenti, hogy pontosan egyéni tervek alapján úgy fog kinézni a honlap, amilyet csak szeretnél. Így nemcsak a funkciók lehetnek egyediek, hanem maga a grafikai tervezés is.
  • Keresőoptimalizálás szempontból is jól működik.
    Könnyen kezelhetőek a WordPress honlapon a SEO beállítások a többi rendszerhez képest. Elég jó ingyenes SEO bővítménnyel lehet garázdálkodni WordPress-ben. És az sem véletlen, hogy komoly SEO szakemberek is WordPress-re építik fel a honlapjukat.

Összefoglalva, milyen WordPress honlapra számíthatsz? 

Modern, letisztult website-od lesz
…melyre igazán büszke lehetsz.

A keresők legjobb barátja
Segítünk úgy beállítani weblapodat, hogy a Google és a Facebook barátja legyen.

Nincs rejtett költség
Nincs havidíj, és korlátlan számú aloldalt, képet tudsz létrehozni.

Nem kell aggódnod a bírságok miatt
A jogszabályok, rendeletek által előírt dokumentumokat és működést biztosítjuk (kérésedre jogi szakembert ajánlunk).

Te Magad is könnyedén szerkesztheted 
Saját, magyar nyelvű admin felületen.

Honlapod folyamatosan pénzt fog termelni Neked
A weblapkészítésen túl, teljes online marketing támogatás nemcsak elméletben, gyakorlatban is!

Különleges megjelenés
Kérésedre iparművész grafikus tervezi meg és „tuningolja fel” a design-t.

Bármilyen funkciót lefejlesztünk Neked
Továbbfejlesztjük, átalakítjuk honlapodat, ha később meggondolnád Magad.

Csak mobilbarát megoldásról lehet szó
Minden eszközön (mobil, tablet, PC, stb.) tökéletesen fog működni a weblapod.

Villámgyors weboldalad lesz
4 mp betöltődési idő = 40% user veszteség.

Hecker támadások elleni védelem
Egyre több a cyber támadás, mely tönkre teheti a weblapodat.

Garanciát adunk
Csak elégedett ügyféltől fogadunk el pénzt.

Gyakori hibák, melyek problémát okozhatnak a WordPress honlap kapcsán

  • Túl sok plugint telepítesz
    Ezáltal belassulhat az oldal és sok hibalehetőség léphet fel. Például ha évek óta nem fejlesztenek, frissítenek egy bővítményt, akkor könnyebben feltörhetik az oldalt. Emellett elképzelhető, hogy funkcionalitásbeli probléma is fellép.
  • Nem frissíted a honlapot rendszeresen
    Ez minden honlapra igaz. Frissíteni kell a keretrendszert, plugin-okat és a sablont. Rendszeresen back-up-ot kell csinálni. Különben lehet probléma a kinézettel, funkciókkal és fel is törhetik a honlapot, amit nem biztos, hogy észreveszel.
  • Rosszul tervezed meg az erőforrásokat
    Először alaposan végig kell gondolni, hogy milyen honlapban / webshopban gondolkozol, hogy megfelelő rendszert tervezzenek „alá”.  Később lehet probléma a bővítéssel, ha ez nincs alaposan megtervezve.
  • Nem saját domain-re telepítik a WordPress-t
    Van lehetőség ingyenes tárhelyként funkcionáló WordPress domain-t használni. Lehet, hogy ezzel megspórolunk évente 10-20 e Ft-ot, de egy komoly cég ezt nem engedheti meg magának. Ráadásul utána annak a honlapnak a tartalmát nem tudod áthozni a saját tárhely szolgáltatódhoz. Emellett általában azt is meg szokták bánni az emberek, ha ingyenes tárhely szolgáltatónál hostolnak, mert sok hibával, elérhetetlen ügyfélszolgálattal találkozhatnak.
  • Nincs alapvető infód a WordPress-ről
    Nem tudod, hogy mit lehet vagy nem lehet általa véghez vinni. Ez Rád egyébként nem igaz, mert ezt a cikket olvasod a WordPress honlapkészítésről. 🙂
  • Nem megfelelően használjuk az egyes funkciókat
    Volt rá példa, hogy egyesek bonyolultabb módon (több hibalehetőséggel) vagy más-más funkciók használatával (amik nem arra valók) próbálták a honlapot elkészíteni. 
  • Nem megfelelő szerver és megbízható hosting céggel állsz kapcsolatban
    A WordPress gyakorlatilag ma már mindenhol elmuzsikál, de érdemes a azért a tárhely szolgáltatóval előre leegyeztetni a dolgot. Arra is volt már példa, hogy a rendszer a szerver problémák miatt teljesített rosszul. És nem a WordPress volt a hibás. Ha nem megbízható az oldal (nem jön be, vírusos stb.), akkor keresőoptimalizálás szempontból is visszaeshet a találati listán a Google-ban. 

Az is előfordulhat, hogy osztott szerveren vagy, és a szomszéd (lásd tárhelyszolgáltató másik ügyfele) bekap egy vírust, ami átkerül a Te weblapodra is. Az is elég nagy problémát okozhat, ha a másik ügyfél spam-el és az egész szerver (Te honlapod is) tiltó listára kerül emiatt…

  • Nem saját domain-t használsz
    A WordPress ingyenes tárhelyet is biztosít, de ez esetben az URL-ben benne lesz ez az elnevezés. Ráadásul nem hozhatod át a weboldal tartalmát egy általad kiválasztott tárhely szolgáltatóhoz, ha később meggondolod Magad. Emellett vannak ingyenes webtárhely szolgáltatók, akik  nem biztos, hogy elérhetőek, és a szerverrel is lehet probléma, de reklamálni nem fogsz tudni.   

Egyiket sem javaslom, egy komoly cégnek nem okozhat problémát az évi 10-20 e Ft-os domain bérlés és a tárhely szolgáltatás költsége.

arculattervezés

A WordPress honlap hátrányai

  • Népszerű, ezért sokan támadják
    Ha nem multi céged van, akkor azért ritka, hogy személy szerint Téged támadjanak. De volt már olyan ügyfelünk, aki ellen nagyon komoly orosz cyber támadás indult, mert nagyon jó pozíciót ért el a Google-ban.

Azonban a robotok folyamatosan próbálják feltörni a WordPress és egyéb honlapokat. De erre is van megoldás: Feltört WordPress honlap vírusmentesítése és weboldal feltörés elleni beállítások. És ha nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor pedig ezt válaszd: WordPress honlap karbantartás árak

  • Nagyon specifikus dolog nem biztos, hogy kivitelezhető vele
    Ha például egy szoftverként működő számlázó programot szeretnénk létrehozni honlapként, arra nem feltétlen alkalmas a WordPress. Folyamatosan fejlődik, de lehetnek a sablonnak köszönhetően olyan problémák, amiket nem könnyű fejlesztéssel megoldani. Ettől függetlenül százezres cikk állománnyal rendelkező nagy hírportálok is a WordPress honlap továbbfejlesztésével dolgoznak.
  • Frissítésnél elmászhatnak az egyedi fejlesztések, ha nem jól lettek eltárolva
    Ez inkább régebben volt probléma, hogy a sablon frissítésével felül íródtak az egyedi fejlesztések. Ma már CSS vagy Child segítségével ezzel nem szokott probléma lenni. Ha azonban a fejlesztő vagy karbantartó nem elég körültekintő, akkor lehet ezzel gond. 
  • Lassú oldalbetöltődés
    Sokszor kritizálják a WordPress-t amiatt, hogy a forráskódok (amik a háttérben meg lettek írva) bonyolultak és emiatt lassabb a rendszer. Ráadásul ez keresőoptimalizálás szempontból is bekavar. Így ugyanis a felhasználói élmény és a Google robot plusz erőforrásainak felhasználása miatt hátrébb sorolhatja az oldalunkat.

Az igazság az, hogy a honlapot sokféle módon lehet (akár szerver oldalról) gyorsítani, és ha a funkció működik, akkor nem hiszem, hogy emiatt nagyobb problémája lesz vele a Google robotnak. Nem mindegy milyen hosszú és bonyolult a kód, ha működnek a funkciók és elég gyors az oldal? Weboldalak gyorsítása, sebesség tesztelés

Ha pedig telerakjuk az oldalt óriás képekkel, amiket be sem tud tölteni a rendszer (tehát feleslegesek), akkor valóban belassulhat az oldal. Ezen kívül a cache-től kezdve a már említett túl sok plugin-ig, a CSS-en át (lásd stílus file-ok rossz alkalmazása), a tartalom nagysága, mind okozhat weblap lassulást (lásd fenti link). A kép kicsinyítésre is vannak ingyenes plugin-ok.

Ezen kívül, ezzel a díjmentes programmal is le tudod a képet úgy kicsinyíteni, hogy szabad szemmel nem veszel észre különbséget, mégis akár 60-80%-kal kevesebb helyet fognak elfoglalni a tárhelyeden. És kifoghatsz olyan sablont is, ami nagyon belassítja az oldalt. Ezt is le lehet cserélni. Ezek a sablonok általában túl sok attrakciót, grafikai bravúrt hajtanak végre, amihez túl sok erőforrást használnak fel.

A Google Speed Test általában egy WordPress honlap esetén a 100-as skálán a 60-as értéket elérheti, ha optimalizáltuk az oldalt. Ez egy átlag. Nyilván 5 aloldalas honlap esetében ez lehet 90 fölötti érték is. Emellett külön, mobilra létrehozhatunk AMP oldalt. Ezen leegyszerűsítve jelenik meg az oldal a mobilosok számára, például grafikai elemek eltávolításával. A leegyszerűsített honlap pedig gyorsan betöltődik.

Nagyon sok szempont van, ami meghatározó a keresőoptimalizálásban. A körülbelül 200-as lista számtalan – akár 50 -, alpontból áll, mely meghatározza a Google-ban történő helyezésünket. Egyik szempont nemcsak az oldal gyorsasága, hanem egyéb tényezők is bejátszanak (lásd oldal-élmény algoritmus).

Ne a 100 pont megszerzése legyen a cél. Elárulom, hogy a Google a saját eszközén a keresőt sem hozza ki 100-ra. Mi értelme ezzel vesződni, ha ez mondjuk csak 0,1%-ban számít és ugyanennyi büdzséből egy másik szempont optimalizálásával 15% eredményt érnél el? A keresőoptimalizálás folyamatos, és fontos, hogy mindig azon dolgozzunk, aminek van értelme…

Emellett, nem a 100-as értékre érdemes a fókuszt irányítani, hanem a konkurencia honlapjaira. Ha azok 40-50-es értékkel bírnak, akkor a 60-as érték teljesen megfelelő számunkra. Ha azonban fontos, hogy 90-100-as értéket érj el, akkor vagy egyedi fejlesztéssel, vagy szerver oldali gyorsításban, vagy egyedi fejlesztésű honlapban érdemes gondolkodnod a WordPress honlap helyett.

Visszatérve a túl sok plugin által okozott lassulásra, nagyon fontos, hogy csak azokat a plugin-okat telepítsük, ami feltétlen szükséges. Sok mindent meg lehet anélkül is oldani, ha például csak egy parancssort helyezünk el valamelyik file-ban. És ekkor sok plugin-ra nincs is szükség. A bővítmények ráadásul egymással is összeakadhatnak.

Összeakadhat egymással a rendszer…

A pluginokat más-más emberek, cégek fejlesztik. Így előfordulhat, hogy mikor a sablon, keretrendszer vagy egyes plugin-ok frissülnek, akkor ezek összeakadnak egymással. Egy élő rendszerről van szó, így felléphet hiba, amit általában automatikusan javítanak. Frissítés előtt alap dolog back-up-ot készíteni, ilyenkor annak visszatöltésével kivárhatjuk azt az időszakot amíg javítják a hibát.

Típushibák, melyek lassan kerülnek kijavításra

Semmi sem tökéletes. A WordPress sem az. Előfordul, hogy egy hibát nem javítanak, mert ez erőforrást igényel. Olyannal is találkoztam, hogy az ingyenes plugin írója azt mondta, hogy utánanéznek, de ezért a fizetős változatot meg kell venni. Nyilván senki nem szeret ingyen dolgozni. Még akkor sem, ha ez egy vállalkozás, és azért adja ingyen egy részét, mert tudja, hogy lesznek olyanok, akik a fizetős változattal „támogatják majd” őket.

Előfordul, hogy kompromisszumra van szükség, de valahogy mindig sikerült eddig megoldanunk a dolgot. Pedig voltak már cifra kérések is felénk az elmúlt 10-20 évben.

Ha nem fejlesztik tovább a sablont, plugin-t, az probléma lehet

Ahogy korábban írtam, ha nem fejlesztik ezeket, akkor elmászhat a grafika, funkcionalitásbeli problémák léphetnek fel és feltörhetik az oldalt. Más probléma nincsen. 🙂 Szóval folyamatosan figyelnünk kell, hogy a plugin-ok és sablon frissítésre került-e. Ezek mondjuk más honlapokra is igazak.

Nagyobb forgalom esetén lehet probléma

Bár írtam, hogy nagy hírportálok is előszeretettel gondolkodnak WordPress honlapkészítésben. Ettől függetlenül ezeknél webfejlesztők dolgoznak a háttérben. Ezért a szervernek is megfelelőnek kell lennie ilyen esetben, és nem árt a WordPress-t is megfelelően tovább fejleszteni, ha sok ezres látogatóra számítunk naponta.

Gyakori frissítés

A keretrendszer általában a sablonnal együtt pár havonta frissül. Ezután a plugin-ok is frissülnek, így sokszor érdemes várni, amíg az új verzióval minden kompatibilis nem lesz. De maguk a bővítmények pár naponta frissülnek, mert általánosságban, legalább 10-20 plugin megtalálható egy WordPress honlapon. Ezek általában fél perc alatt frissülnek és természetesen nem kell őket azonnal frissíteni.

Keresztes Attila

KKV számára épít csapatunk, komplexen, testre szabott WordPress alapú, tovább fejlesztett honlapot/webshopot garanciával. Fontos, hogy ezek ne csak szépek legyenek, hanem folyamatos bevételt is biztosítsanak.  Jómagam ezt a folyamatot segítem elő a megfelelő kommunikáció, határidők betartása és minőség megteremtésével. PR szakon diplomáztam és 2005 óta rengeteg céget tettünk sikeressé.

Related Posts
eladás, árazási stratégiagerillamarketing reklám