Honlapodat lefoglalhatják! Avagy fejlesztői hibákról, kivitelezésről pár szó

Home / webdesign / Honlapodat lefoglalhatják! Avagy fejlesztői hibákról, kivitelezésről pár szó

Mindenhez értek, avagy “olcsóért azonnalra!” 

webprogramozás

Ennek a 2010-ben készült parodista videómnak már búcsút intettem, mert elszállt felette az idő, de sokat nevettünk rajta és elég sokan osztották meg.

 

Felgyorsult a világ, de attól még nem kell hülyének lennünk, igaz?:)

Sokan elsietnek egy-egy döntést, aztán csodálkoznak, hogy végeláthatatlan csalódás veszi kezdetét…

De ez nem fog előfordulni veled soha, ha szánsz rá 5-10 percet és elolvasod cikkünket. Avagy essen szó a programozói megoldásokról is.

Szoftverek, hírlevél küldő programok, sablonok kiválasztása, fejlesztések, plugin (bővítmény) írása, képgaléria, online, adatbázisok, űrlapokról lesz szó ebben a cikkben..

 

Olcsó húsnak (sokszor), már leve sincs és megrohad az étel többi összetevője is miatta

Nemrég hallottam, hogy egy cég szeretett volna fejleszteni, korszerűsíteni honlapján, hogy legyen rajta intelligens kereső funkció, bonyolultabb chatbot és fontos szempont volt, hogy hozzá lehessen szólni a különféle cikkekhez, illetve egy hírlevél küldő programot is rendelt az illető (hírlevél sablonokkal, hírlevelekkel), hogy online is tudjon kommunikálni ügyfeleivel a közösségi média beiktatása nélkül.

Azonban a legkedvezőbb árajánlatot fogadta el, és nem tisztázták részletesen előre a különféle opciókat megfelelő részletességgel. Nagy hiba.

Az ügyfél képgalériákat és űrlapokat (regisztrációs felületeket), vagyis kitölthető formok beállítását is megrendelte. Azonban az online adatbázisok ingyenes programok testre szabásának (nyílt forráskódú szoftverek) köszönhetően nem tudta pontosan azokat a feltételeket, melyeket az ügyfél megrendelt.

Természetesen az sem lett végiggondolva, hogy ahhoz, hogy a honlap hátterében legyen adatbázis, az fejlesztési és nem grafikai feladat. Értsd, háttérben fut egy program, ami gyűjti a feliratkozók adatait. Nem mesterséges intelligencia, és hőtérképes marketing eszközökről van szó.

A lényeg, hogy a szerveren nem volt futtatható a program és nem állt rendelkezésre olyan bővítmény (plugin) amivel az egyes sajátságos kívánalmak kivitelezhetőek lettek volna a funkcionalitás terén.

Persze ezekre van megoldás, ha a fejlesztők, programozók ténylegesen meg akarják oldani a problémákat és nem csak a pénzt beszipkázni az ügyfelektől.

És, ha előbb baltát élezünk és utána vágunk vele fát. A programok ráadásul nem felhasználóbarát módon voltak elérhetőek, és az ügyfél megkapta a kész anyagokat, melyeket neki kellett volna összeraknia, de ő érthető módon nem tudta ezt megtenni.

 

Később a hírlevél rendszerek megsértették a spam törvényeket, így úgynevezett RBL listára kerültek, és nem tudtak hirtelen kommunikálni (tömegesen) ügyfeleikkel, a honlap pedig nem volt elérhető a spam visszaélések miatt. Ez nagyon klassz reklám.

 

Ez olyan, mint egy építkezés, amit rászántál, annak a triplájára lesz szükség végül:)

Történhet még ennél rosszabb? Igen! Az ügyfél nem tudta tovább fejleszteni a programot és annak motorja nem tudta teljesíteni a feladatot, kiszolgálni az ügyfeleket. Valaki feltörte az adatbázist és megszerezte az adatokat (lásd adatvédelmi incidens, amit be kell jelenteni), hiszen az ügyfél nem tudta, hogy frissítenie kell a programmotort folyamatosan.

Okulva mindebből, részletesen állapodjunk meg a céggel, akivel szerződünk, a különféle opciókban, kivitelezési határidőben, karbantartásban és pénzben, mert arra is volt már példa, hogy utólag beszélték meg a többi tételt.

És ennek köszönhetően az ügyfél háromszor annyit fizetett a végén, mint amiben előre megállapodtak, hiszen mindig újabb tételek kerültek kiszámlázásra. Erre figyelj, ha új vagy meglévő honlap fejlesztésére van szükséged. Ez pedig a webshop fan-oknak szól.

Keresztes Attila

PR szakon diplomáztam, aztán pszichológiát tanultam. De a működő online marketing + SEO fogásokat számomra a 2005-ben indított vállalkozásom és sok-sok kávé társasága mutatta meg.

…akkor olvad el a 27 pontos ellenőrző listát, hogy tudd, mik a legfontosabb szempontok, ha bereklámozott honlapot szeretnél csináltatni Magadnak. Így nem kell több tucat cikkből és árajánlatból összeszedni a lényeget. 15 perc alatt képbe kerülsz, rengeteg időt, energiát, pénzt és bosszankodást megspórolva!

Related Posts

Privacy Policy Settings

google-analytics
Facebook hirdetés ára, Facebook hirdetés, facebook kampány, Facebook reklám, Facebook oldal létrehozása, Facebook marketing, hirdetés a Facebookon, Facebook reklám ár, Facebook céges oldal létrehozásainbound marketing eszközök, marketing eszközök fajtái, inbound jelentése, buyer persona jelentése, inbound marketing magyarul, inbound outbound