Webshop marketing kategória

A pandémiával egyre többen jöttek az online térre. És lassan elmondható, hogy az emberek nagy része a növekvő e-kereskedelemnek köszönhetően online intézi a vásárlást. Ha szeretnél Te is egy webáruházat vagy a meglévőt fejlesztenéd, akkor nagyon fontos, hogy először képben legyél a webshop marketinggel.

A sok éves tapasztalatok alapján összefoglaltuk a lényeget, hogy egy helyen mindent megtalálj. Sok felesleges pénz, idő és energia pazarlástól kímélheted meg Magad, ha végig olvasod ezeket a cikkeket. Nagyon fontos, hogy csak olyan termékben gondolkozz, ami különleges, van rá igény és megfelelő módon tudod mindezt kommunikálni a marketing üzenetedben.

És ne feledd, ez kereskedelem. Kell, hogy legyen érzéked ahhoz, hogy jól ki tudd választani azt a (különleges) terméket, amire igény van a webshopban. Ha általános terméket választasz ki, amiből minden sarkon van egy tucat, akkor nem lesz profitábilis a webshopod. Nagyjából, átlagosan minimum 30% árréssel érdemes dolgozni, miután minden költséget levontál a termék beszerzésétől, adón, rezsi költséget, marketing költséget is beleértve.

Emellett foglalkozni kell vele. Minden nap intézni a megrendeléseket, kommunikálni az ügyfelekkel, kipostázni a termékeket. Kivétel a dropshipping (közvetlenül a gyártó postázza ki az ügyfélnek a terméket, amit Te eladtál a webshopodban), de ez Magyarországon még nem túl gyakori.

Kínából ezt intézni azért necces, mert hetekig eltarthat a szállítás, elveszhet a termék. Ennyit senki sem vár szívesen és túl drága is lenne a szállítási költség például utánvéttel.  A másik kérdés a fizetési mód. A bankkártyás fizetés mellett érdemes az utánvétes (készpénzben történő fizetés) megoldásokban gondolkodni, mert még sokan használják ezt nálunk. Amerikában pedig azt sem tudják mi az, így megin csak nem működne onnan a dropshipping-nek ez a formája.

Nem vagyok könyvelő, sem jogász, de írok egy példát, hogy mi az, ami bekövetkezhet, ha nem megfelelő formát választunk. Például egyéni vállalkozóként kezded, akkor teljes vagyonoddal felelsz mindenért. Ha például Kínából behozol egy terméket, amit nem ismersz és rövid zárlatos lesz és leégeti az ügyfél házát, akkor ezért Te felelsz a saját pénzeddel. Ez a rémtörténet ritka, mint a háromszemű galamb, de azért érdemes reálisan mindent hosszú távon megtervezni és ilyenekbe is belegondolni.